Till innehåll på sidan

Kalender

I kalenderblocket kan du klistra in en kalenderavdelning från innehållsträdet och i listform återge avdelningens aktuella kalenderhändelser som länkade rubriker. Skapa blocket genom att sätta ned markören i brödtextfältet och klicka på ikonen för Kalenderblock i verktygslisten.

För att skapa blocket för en innehållsförteckning väljer du relevant block i rullistan ovanför innehållsförteckningen.

Blocket Kalender

En tom inmatningsmall av typen Kalender lägger sig överst i arbetsytan.

Ge först blocket en titel, vilket också blir rubrik för kalenderlistan.

Ange sedan hur många kalenderhändelser som ska listas.

I det tredje fältet sätter du text för den länk som visas i slutet av listan och som leder till kalenderavdelningens förstasida. Lämplig text kan vara t ex "Läs fler kalenderhändelser från xxx".

Avser listan enbart dagens kalenderhändelser bockar du i den nästföljande rutan.

Under rubriken "Välj kalenderavdelning" anger du vilken kalenderavdelning som avses. Det sker via klippboksfunktionen.

Klippbok

Du letar upp relevant avdelning i innehållsträdet, klickar på ikonen framför avdelningsnamnet, väljer "Kopiera till klippboken" i menyn som visas och klistrar sedan in urklippet i kalenderblockets innehållsförteckning via klippboksikonen.

När blocket är färdigt klickar du på knappen "Spara och stäng".

Du återgår till mallen där blocket är infogat. Glöm inte att spara.

Skapade du blocket för en innehållsförteckning har ditt nya block lagt sig överst i listan. Positionera genom att dra och släppa. Spara för att blocket ska bli kvar i listan. Redigera det genom att klicka på redigeringsikonen för blocket i listan.

I brödtextfältet redigerar du blocket genom att dubbelklicka på det eller genom att högerklicka och välja alternativet "Redigera" i menyn som visas. Tänk på att artikelmallen behöver vara i redigeringsläge för att du ska kunna öppna block i brödtextfältet.

Fliken Utseende

Kalenderblocket kan visa de listade händelserna med olika utseende. De här varianterna gäller:

  • Visa länktext och datum. Händelserna listas med enbart länkar och grundinformation om händelsen.
  • Visa endast senaste kalenderhändelsens huvudbild. Händelsernas listas med den närmaste händelsens s k huvudbild överst.
  • Visa kalenderhändelsens huvudbild. Samtliga listade händelser visar upp huvudbild.
  • Visa händelser som puffar i spalter. De närmaste händelser som är satta att användas som kalenderpuff visas i spaltform med huvudbild, rubrik, grundinformation samt länk till nyheten. Inställningen att använda kalenderartikel som kalenderpuff sätts via särskild kryssruta i anslutning till huvudbilden i själva kalenderartikeln.
    Max fyra händelser gäller även om fler nyheter är angivna i blockets Allmänt-flik.
    Kalenderbilderna visas med proportionerna 16:9. Det innebär att de beskärs i nederkant om de är högre än så. Detta för att bildstorleken ska vara den samma i samtliga spalter. En huvudbild i kalenderartikel som fyller full sidbredd (exklusive vänstermeny) bör ha en bredd på 868 pixlar. Eftersom proportionerna 16:9 gäller när bilden skalas ned för visning i trespalt bör den ha en höjd på minst 488 pixlar. Är bilden högre än så beskärs den i nederkant i kalenderblocket. Är bilden lägre kommer den att vara smalare än bilderna i intilliggande spalter om dessa är minst 488 pixlar höga.
  • Visa händelser som puffar i spalter på två rader där första kalenderpuffen tar upp hela första raden. Fungerar som punkten ovan men puffarna fördelar sig över två spalter där den första raden upplåts åt den senaste händelsen. Denna puff blir alltså större än de övriga.

Läs mer om hantering av huvudbild på sidan Skapa kalenderartikel .

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:Robert Lawesson
Tillhör: Polopoly
Senast ändrad: 2022-03-29