Till innehåll på sidan

Checklista och verktyg för tillgänglighet på webb

Här finns verktyg och de vanligaste områdena att tänka på när du ska publicera tillgängligt innehåll på nätet. Steg för steg och samlat på ett ställe. Klicka dig vidare för att läsa mer.

Verktyg att använda

Tota11y

Verktyget kan aktiveras på de sidor du vill granska för att upptäcka felaktiga rubriknivåer, otydliga länkar och saknade alt-texter. Plug-in för Chrome, som du installerar och aktiverar på de sidor du vill granska.
Till plug-in Tota11y

Web disability simulator

Om du vill få en förståelse för hur det är att ha olika funktionsnedsättningar är det här ett bra verktyg. För granskning är färgblindsfunktionen väldigt är praktisk, där du kan simulera färgblindhet och granska kontrasten i dina bilder. Plug-in för Chrome, som du installerar och aktiverar på de sidor du vill granska. Till plug-in Web Disability Simulator

Skärmläsare

Enklaste sättet att testa att läsa upp innehållet på en sida är genom mobilen. Under Inställningar och Hjälpmedel kan du slå på eller av Syntolkning. För desktop finns det mängder av skärmläsare, men som är något svårnavigerade för den ovane. Plug-inet Chrome Vox är ett exempel.

​​​​​​​Till plug-in Chrome Vox ​​​​​​​

Adobe Acrobat Pro

I Adobe Acrobat Pro finns testverktyg för att kontrollera och korrigera pdf-dokuments tillgänglighet. Licens finns för all KTH-personal.

Skaffa programvaran Adobe Acrobat Pro (Acrobat DC Pro) ​​​​​​​

Checklista

Checklista för utskrift: Checklist for accessible websites (docx 23 kB)

Med tota11y, kontrollera:

  • Standardiserade rubrikstorlekar  (så att de följer ordningen H1, H2, H3).
  • Tydliga länkar ​​​​​​​. (Länken ska klara sig själv och beskriva vart den leder. Använd gärna rubriken för målsidan.)
  • Bilder på rätt sätt ​​​ med alt-text och bildtext. (Beskriv alltid bilden i alt-texten, förutom när den endast är dekorativ. Fotograf och person på bilden ska skrivas ut i bildtext.)

Visuellt, kontrollera:

Med Web Disability Simulator, kontrollera:

  • Färgkontrast (säkerställ att kontrasten i bilder och illustrationer är tillräcklig för färgblinda)

Med Adobe Acrobat Pro, kontrollera:

Strukturera arbetet

Om du är dokumentägare eller innehållsägare och ska genomlysa publicerade sidor och dokument är det viktigt att vara systematisk. Använd gärna Mall: lista och åtgärda webbsidor och dokument (xlsx 14 kB) , gå igenom samtliga webbsidor / dokument och:

  • Lista webbadress
  • Notera de åtgärder som behövs
  • Gör justeringar och markera när det är åtgärdat och klart
  • Samla ihop de åtgärder som återstår till sommaren och ta eventuellt in extern resurs för att göra om PDF:er till webbsidor och anpassa sidor och dokument. 
  • Markera de delar ni prioriterar lägre och inte kommer hinna åtgärda till 23 September, 2020. (Den 23 september 2020 måste KTH ha en tillgänglighetsredogörelse och där kan man ange vilka lagkrav på olika delar av webbplatsen som man ännu inte uppfyller tillsammans med en plan för hur och när dessa ska åtgärdas.)
Innehållsansvarig:Sara Öhman
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2020-05-11