Hur bedöms skickligheten/lämpligheten för den aktuella anställningen?
Innebörden av begreppet skicklighet är de faktorer som är av betydelse för att bedöma den sökandes lämplighet för den aktuella anställningen. All relevant erfarenhet bör värderas inom ramen för skickligheten och det ska vara fråga om en kvalitativ helhetsbedömning. Av grundläggande betydelse för meritvärderingen är alltså att de krav som är förknippade med anställningen, och som har ställts upp i kravprofilen, som bestämmer vilka skicklighetsfaktorer som ska beaktas och hur tungt dessa ska väga.
Faktorer av betydelse för skicklighetsbedömningen är:
- teoretisk och praktisk utbildning
- personliga egenskaper, till exempel prestationsförmåga, ledaregenskaper, samarbetsförmåga med mera
- yrkeserfarenhet så som kunskaper och erfarenheter som har förvärvats i andra offentliga eller privata anställningar eller i egen verksamhet
Som framgår ovan beaktas personliga egenskaper vid meritvärderingen. Det är därför viktigt att kravprofilen anger vilka personliga egenskaper som ska vara uppfyllda. Arbetsgivaren bör också ha tänkt igenom hur bedömningen av dessa egenskaper ska ske för att säkerställa en saklig bedömning. Om ett anställningsbeslut överklagas är det av stor betydelse att arbetsgivaren kan redogöra för väl motiverade bedömningar av de sökande. På KTH använder vi oss av en kompetensbaserad intervjumetodik för att bedöma de personliga egenskaperna på ett sakligt sätt. Läs mer i Arbetsgivarverkets handbok ” Anställning i staten ”.