Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Housing finance methods in urban Tanzania

The case of households in Kinondoni Municipality, Dar es Salaam, Tanzania

Tid: Må 2023-12-04 kl 14.00

Plats: DMTC Building, Observation Hill, Plot No. 3, Block L, University Road, 14:00 in Tanzania, 12:00 noon in Sweden, public video conference, Dar Es Salaam, Tanzania

Videolänk: https://kth-se.zoom.us/j/64861341954

Språk: Engelska

Ämnesområde: Fastigheter och byggande

Respondent: Egino Millanzi , Fastigheter och byggande, Ardhi University

Opponent: Washington H.A. Olima, University of Nairobi, Kenya

Handledare: Professor Mats Wilhelmsson, Fastighetsekonomi och finans; Dr Agnes Mwasumbi, Ardhi University

Exportera till kalender

QC 20231106

Abstract

Effektiva metoder för bostadsfinansiering bygger på  interaktion mellan olika komponenter i bostadsfinansieringssystemet som bank- och kapitalmarknader, fastighetsregister, bostadssektorn, makroekonomiska och socioekonomiska aspekter. Trots att majoriteten av hushållen är utestängda från bostadsfinansiering på grund av  formella långsiktiga bostadsfinansieringsmetoder har Tanzania ändå upplevt en betydande förbättring av bostadsutvecklingen under de senaste två decennierna. Den här studien undersökte hur aspekterna av bostadsfinansieringsmetoder, hushållens finansieringsbeslut, överkomliga bostäder och boendeutgifter är kopplade till effektiv bostadsfinansiering i Tanzania. Studien integrerade en rad teorier, nämligen; finansiella teorier, bostadsfinansieringssystemteori samt bricolage- och effektueringsmetod för att förklara hushållets finansieringsbeslut. Den förklarande sekventiella blandade metoder designen (explanatory sequential mixed methods design) användes för att bestämma hushållens finansieringsalternativ. 

Resultaten tyder på att informell finansiering och mikrofinansiering  föredras jämfört med hypoteksmetoder för finansiering av bolån. Marknadsandelen för bostadslån är mindre än 10 procent. Dessutom fastställer studien att informella och formella finansieringsmetoder samexisterar. Resultaten bekräftar också att samhällsbaserade finansieringssystem spelar en viktig roll i bostadsfinansieringssystemet, och att många husägare använder sig av mer än en finansieringskälla. Detta innebär att bricolage- och effektueringsmetoden för bostäder resulterar i framväxande okonventionella metoder för bostadsfinansiering. Studiens resultat pekar  vidare på att bostadsutgifterna influeras av stor familjestorlek, låg hushållsinkomst, brist på egendomssäkerheter, höga räntor och bristande överkomlighet, allt kopplat till dålig sysselsättningsstatus, hustyp, brist på fastighetssäkerhet och höga räntor. 

Studien pekar också på att olika val av bostadsfinansieringsmetoder påverkas av familjeförsörjares ålder, sysselsättningsnivå och räntor. Detta innebär att den makroekonomiska miljön, banksektorn och kapitalmarknaderna avgränsar hushållens finansieringsbeslut, bostadsutgifter och överkomliga priser på bostäder. Således krävs det ett multisektoriellt tillvägagångssätt som kan bidra till att tillhandahålla effektiva metoder för bostadsfinansiering, öka överkomliga bostäder och hålla i schack bostadsutgifter. Politiken måste säkerställa ett effektivt system för leverans av bostäder, stabilitet i räntorna, inkluderande och överkomliga finansiella tjänster, effektiva system för fastighetsregistrering, stark banksektor och kapitalmarknader samt bättre koll på bostadsutgifter.

urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-339186