Till innehåll på sidan

Välkommen till  WikiGap  på KTH biblioteket! 

Det finns ungefär fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor på Wikipedia. Tillsammans med Wikimedia och KTH biblioteket kommer vi att förbättra jämställdheten på internet. Temat för eventet är kvinnor inom vetenskap, innovation, teknik, miljö och arkitektur.

Eventet är öppet för alla studenter och anställda på KTH.

Tid: Ti 2021-05-18 kl 14.00 - 17.00

Plats: Zoom/ Registration is required

Wikipedia är världens största encyklopedi på nätet och har därmed potential att påverka vår världsbild. Men precis som i samhället i stort råder det en stor obalans när det gäller jämställdhet på Wikipedia. Nittio procent av de som skriver på Wikipedia är män. Det finns mer än fyra gånger så många artiklar om män som om kvinnor. Siffrorna varierar regionalt men bilden är tydlig: informationen om kvinnor är mindre omfattande än den om män. Vi vill förändra detta.

Den 18 maj kommer vi att arrangera ett digitalt Wikigap med skrivstuga för att bidra till ett mer jämställt internet. Eventet kommer att hållas på engelska med hjälp av volontärer från Wikimedia Sverige. Du bestämmer själv vilket språk du vill skriva på, men kom ihåg att det kan vara svårare att publicera artiklar på engelskspråkiga Wikipedia än till exempel den svenska sidan. Använd gärna de här taggarna: #Wikigap  #WikigapKTH 

Upplägg:

  • Introduktion till Wikigap och Wikipediaredigering
  • Att hitta tillförlitliga källor, KTH biblioteket
  • Skrivstuga med hjälp av Wikimedias volontärer  

Det är bra om ni skapar ett konto på Wikipedia innan eventet. Här kan du skapa ett konto

Information om vad du kan skriva om på sidan Wikigap på KTH.

Arrangörerna vare sig påverkar eller ansvarar för det innehåll som produceras av de frivilliga skribenterna under WikiGap. Allt som skrivs av WikiGap-deltagare genomgår samma kvalitetskontroll som övrigt innehåll på Wikipedia, vilket bland annat innebär att man inte får skriva artiklar om sig själv eller sin organisation (intressekonflikt) samt att man måste kunna hänvisa till trovärdiga källor.  

Innehållsansvarig:biblioteket@kth.se
Tillhör: KTH Biblioteket
Senast ändrad: 2021-05-11