Till innehåll på sidan

Seminarie - Genteknologi tillämpad på möss i rymden

Välkommen till vårt nästa öppna seminarium, där Solene Frapard kommer tala om arbetet som hon och hennes kollegor gör med rymdmöss i området genteknologi!

Tid: Ti 2023-05-30 kl 15.15 - 16.00

Plats: D2

Videolänk: https://kth-se.zoom.us/j/61902640478

Språk: Engelska

Medverkande: Solene Frapard

Exportera till kalender

Sammanfattning av ämnet:

Under de kommande åren kommer vi bevittna ett uppsving i kommersiella rymdfärder och kanske den första färden till Mars. Som ett resultat kommer många människor i alla åldrar att befinna sig i rymden under längre perioder och kommer då att vara mer exponerade för miljöfaktorer, såsom strålning och mikrogravitation. Detta är sammanhanget för Gnagare-uppdragen, som initierades av NASA 2014 och består av att skicka gnagare till den internationella rymdstationen (ISS) under olika perioder och under olika förhållanden.

Vårt fokus i uppdragen RRRM-2, RR-10 och RR-3 kommer att vara att studera effekterna av dessa miljöfaktorer på hjärnorna hos möss som stannade på ISS jämfört med de som lämnades kvar på jorden. För denna studie använder vi en toppmodern teknik som kallas Spatial Transcriptomics (ST), utvecklad i Sverige vid SciLifeLab 2016. Denna teknik möjliggör att utläsa information som finns i celler i form av RNA samtidigt som cellernas rumsliga lokalisering i vävnaden bevaras. ST är en utforskande teknik som kan hjälpa oss att förstå vad som händer i olika delar av hjärnan under stressorer såsom strålning och mikrogravitation. Preliminära studier har visat en möjlig likhet mellan effekterna av rymdresor på hjärnan och vissa degenerativa sjukdomar såsom Parkinsons sjukdom; detta är en teori som vi arbetar med att bekräfta eller motbevisa genom vårt pågående arbete.

Innehållsansvarig:Ceona Lindstein
Tillhör: KTH Rymdcenter
Senast ändrad: 2023-05-08