Till innehåll på sidan

KTH:s personalkör välkomnar nya medlemmar

Körmedlemmar som repeterar sittande i en cirkel.
Publicerad 2019-09-05

Hallå där Helena Soluna Berggren som leder KTH:s personalkör, vad är det bästa med att sjunga i kör?
– Man blir glad, får ny härlig energi och ett rejält endorfinpåslag. Att sjunga tillsammans trollar dessutom fram en hjärtlig gemenskapskänsla.

Körledaren Helena Soluna Berggren stående bakom ett piano.
Helena Soluna Berggren har arbetat många år som sånglärare, körledare och låtskrivare med ett förflutet bland annat inom latin, jazz och World Music. Foto: Marianne Norén

KTH:s personalkör bildades våren 2019 och blev så uppskattad bland deltagarna att den nu fortsätter under hela hösten också. Kören välkomnar alla anställda på KTH som tycker om att sjunga tillsammans med andra, och för att delta i den här kören behöver man vare sig sångvana eller kunskaper i notläsning. Sångare på alla nivåer kan alltså vara med, både proffs och rena nybörjare.

Ett tjugotal medarbetare från olika delar av KTH kom till höstens första övningstillfälle den 2 september. Just nu består kören av en stadig bas av förra terminens ”stammisar” och deltagarna kommer från en rad olika länder. Nu hoppas kören på att ännu fler inom KTH ska få upp ögonen för hur kul det är att sjunga i grupp och vågar komma och prova på.

Instruktionerna ges på engelska så att alla kan hänga med. Kören träffas varannan måndag, direkt efter arbetsdagens slut och repetitionerna sker på KTH Campus i ”Sing-Sing” som är en stor och luftig lokal med fin akustik.

Helena Soluna Berggren om urvalet sånger som kören ska sjunga under hösten:

– Tanken är att få med lite av varje, någon engelsk popdänga, någon julvisa, men också folkmusik eller World Music från andra kulturer och språkområden, eftersom dessa sånger ofta inspirerar till uttryck och känsla snarare än till perfektion - det är ju folkets musik. Dessutom känns det värdefullt i dessa globala tider att vi delar varandras kulturella uttryck.

Här är ett axplock av låtar som kören kommer sjunga under hösten:

  • Wonderful tonight (Eric Clapton)
  • I can't stop loving you (Ray Charles)
  • Shosholoza (sydafrikansk sång)
  • Lemma bada (sång från 1200-talets Andalusien)
  • Ai si eu ti pego (brasiliansk hit från 2012)
  • You raise me up (Josh Groban)
  • Vals från Norra Råda (svensk folkvisa) 

Till KTH-medarbetare som gillar att sjunga, men kanske tvekar om en vågar prova på personalkören säger körledaren slutligen:

– Det här är kören för dig! Jag uppmuntrar hela tiden till att våga sjunga fel och "göra bort sig". Det är så man blir av med spänningar och även stärker sina stämband. Och jag brukar säga att den bästa blandningen är den med både nybörjare och mer sångvana. Nybörjarna är ofta, när väl osäkerheten släpper, lite som vildhästar på grönbete och de kan inspirera de mer sångmedvetna till att våga mer, samtidigt som de senare "håller skeppet flytande" med sin vana och tonsäkerhet. För mig är utveckling målet, inte perfektion.

Kören sjunger tillsammans följande datum: 16/9, 30/9, 14/10 kommer vara på en annan plats, 28/10, 11/11, 25/11 och 9/12.

Några ord från deltagare i kören:

”När jag såg att KTH skulle starta en kör så tvekade jag inte en sekund att gå med. Förutom att träffa andra kollegor på KTH i gemensam körsång, och att det är kul att sjunga, vet man att hälsoeffekterna är bra med sång. Så efter en stressig dag på jobbet försvinner stressen."

"Stressen sjungs bort och man känner ett lugn och mycket glädje. Man går alltid hem med ett leende och sjungandes med en sång i huvudet.”

Margita Nilsson, handläggare på HR, Gemensamt verksamhetsstöd (GVS)

”Man blir glad av att sjunga. Vi sjunger en rolig mix av sånger från jordens alla hörn. Kul att träffa medarbetare på KTH som man annars inte träffar.”

Carina Lagergren, professor i tillämpad elektrokemi på Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa, (CBH)

Text: Marianne Norén

Fakta om KTH:s personalkör

Kören träffas måndagar jämna veckor kl.16:30-18:30 under hela hösten.

Plats: Sing-Sing på Lindstedtsvägen 30, KTH Campus

För dig som vill prova på är det bara att dyka upp.

Kören är ett Erasmus+ arrangemang och har som uppdrag att underlätta integration, skapa mötesplatser och bidra till livslångt lärande. Att delta i kören är gratis.

Har du frågor om kören kan du kontakta Anna Hellberg Gustafsson annahg@kth.se , erasmuskoordinator på Gemensamt verksamhetsstöd, (GVS).

Innehållsansvarig:Marianne Norén
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2019-09-05