KTH Equality Office initierar under 2022 Equality Forum för att tillgängliggöra JML-arbetet vid lärosätet till medarbetare och studenter. Equality Forum är en regelbundet återkommande samlingsplats för tematiserad information och frågor kring JML-områden som verksamheten själv har efterfrågat.
Träffarna kommer att ske en gång i månaden i olika format, främst via Zoom, och skapa möjligheter till fortbildning och dialog inom JML-området.
Höstens Equality Forum
Bakgrund
På Equality Forum 1:a juni 2022 presenterade
Åsa-Karin Engstrand
en ny enkätstudie om: Genusbaserad utsatthet och sexuella trakasserier i svensk högskolesektor
. Studien visar att det finns genusbaserad utsatthet och sexuella trakasserier i olika former inom akademin. Svar på frågan ”I ditt arbete/dina studier, har det hänt att någon tagit i dig på ett sexuellt sätt t.ex. genom att ta tag i, hålla fast, kyssa, krama eller smeka på ett obekvämt eller obehagligt sätt?” visade att det även förekom passerande av fysiska gränser.
Prevalensstudien om Genusbaserad utsatthet och sexuella trakasserier i svensk högskolesektor visar att det finns ett behov av att sprida kunskap på KTH om vad lagen säger om samtycke, diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.
Olga Perssons föreläsning om samtycke är en av åtgärderna för att föra upp det genusbaserade våldet inom akademin på agendan på KTH. Det kommer att finnas tid för frågor efter föreläsningen.
Om Olga Persson
Olga Persson är förbundsordförande för Unizon, som samlar 140 kvinnojourer, tjejjourer, ungdomsjourer och jourer som arbetar mot sexuella övergrepp. Olga är statsvetare och har ägnat större delen av sitt liv åt att jobba inom kvinnojoursrörelsen för ett jämställt samhälle fritt från våld. Sommaren 2021 var hon sommarvärd i P1 (Länk: https://sverigesradio.se/avsnitt/olga-persson-sommarprat-2021 )
Olga har även varit utredningssekreterare på regeringskansliet. År 2021 fick hon Anna Lindhs minnespris och Fredrika Bremer förbundets BRA-pris för sitt mångåriga engagemang och arbete mot mäns våld mot kvinnor och barn.
Om samtycke
Sexualbrottslagstiftningen går att hitta i i
brottsbalkens sjätte kapitel (BrB kap. 6)
. Grundprincipen i lagen är att sex ska vara frivilligt och om det inte är frivilligt så är det olagligt. Enligt lagen blir det förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta. Har du gjort något mot eller med någon utan den personens samtycke så är det olagligt.
17 november JML i utbildningen
15 december Vicerektor Anna Wahl om JML-arbetet på KTH