Till innehåll på sidan

Registrera traktamente utrikes

När du reser i arbetet har du som anställd rätt till traktamente för att täcka de levnadskostnader som du själv måste betala. Traktamentet beräknas baserat på sammanlagda timmar och skiljer sig mellan olika länder.

Hur du registrerar traktamente vid flyg eller båt

1. Logga in i KTH-RES

Gå till KTHs intranät, logga in och välj därefter Resor & Utlägg (KTH-RES) i toppmenyn Tjänster. Du kan även logga in från hemsidan Tjänsteresor (KTHs intranät/Om din anställning/Tjänsteresa).

2. Skapa ny transaktion

När du loggat in befinner du dig på startsidan, här kan du lägga in traktamentet genom att klicka på "Traktamente+".

3. Registrera traktamente

Nu ska du fylla i restider mellan länderna med start från att du lämnar din bostad/KTH för att åka till flygplatsen. Avresa från land och ankomst till land anges i lokal tid i respektive land. Obs! Du ska inte ange om du mellanlandat pga transfer! Det finns även en film som du kan ta hjälp av här: Traktamente utomlands

T ex en resa från hemort till England tur och retur läggs in som:

 1. Avgång: Ange datum och tid du lämnade bostaden/KTH till och med datum/tid flyget lyfter från Sverige. Klicka sedan på beräkna traktamente + Lägg till fler. Du kan skippa detta steg om du vill.
 2. Flygtid: Ange datum och tid när flyget lyfte från Sverige tills datum och tid flyget landade i England. Sen skriver du "Transporttid mellan länder (flyg/båt)” i fältet där man anger land och väljer: "Transporttid mellan länder (flyg/båt)”. Obs! "Transporttid.." finns inte som val i listan så så du måste börja skriva det i fönstret där land anges för att det ska dyka upp.. Klicka sedan på beräkna traktamente + Lägg till fler.

  Vid privat övernattning (nattraktamente): Kryssa i för varje natt du bor privat under tjänsteresan (OBS: gäller inte när du har semester).
 3. Ankomst: Ange datum och tid när flyget landade i England tills datum och tid när flyget lyfter igen från England. Klicka sedan på beräkna traktamente + Lägg till fler.
  Nu kommer alla dagar du varit på resa att läggas in automatiskt med traktamente per dag. Om du har blivit bjuden på måltider under någon av dagarna, glöm inte att klicka i symbolerna för måltider så att traktamentet blir korrekt.
 4. Hemkomst: Ange till sist datum och tid när flyget landade i Sverige tills du kom hem till bostaden/KTH. Klicka på beräkna traktamente.
 5. Valfri: Om alla utlägg ska betalas av samma projekt behöver du inte kontera utlägget i detta steg, det gör du istället när du skapar utläggsrapporten som är nästa steg. Har du sedan tidigare en preliminärt sparad utläggsrapport kan du i stället välja ”Lägg till i befintlig rapport” för att koppla utlägget till denna.
  Aktivitetskod behöver inte anges.
 6. Spara!

4. Skapa utläggsrapport.

Om du inte har andra utlägg eller bilresor att koppla till din resa är det dags att skapa en utläggsrapport .

Att tänka på!

Om du avser att ha semester i samband med en tjänsteresa då ska du ange detta i din reseorder.
I KTH-RES är det inte längre möjligt att lägga in avbrott. Istället redovisar du de dagar som du vill ha traktamente för. Se lathund Semester i samband med tjänsteresa

För mer detaljer om traktamente, se avsnittet om traktamente här: Att tänka på när du fyller i en reseorder/utläggsrapport | KTH Intranät