Skip to main content

Dags att nominera lärare till universitetsstyrelsen

Man in blue shirt standing in a corridor.
Per Berglund, chairman of the election committee, is looking forward to the start of the nomination process. Photo: Jon Lindhe
Published Nov 15, 2022

Nu är det möjligt för alla medarbetare på KTH att nominera lärare till universitetsstyrelsen. Totalt ska tre lärare väljas in som styrelseledamöter. ”Lärarna bidrar med ett oerhört viktigt perspektiv”, säger Per Berglund, ordförande i valberedningen.

Det var tre år sedan de nuvarande lärarrepresentanterna valdes in och nu är det dags att nominera kandidater till ett nytt val. Ett ärofyllt och viktigt uppdrag där man är med och påverkar KTH som myndighet. Per Berglund, ordförande i valberedningen framhäver vikten av att vara med och påverka.
– Universitetsstyrelsen består av flera externa ledamöter från bland annat näringslivet. Våra lärar-ledamöter tillsammans med rektor blir därför de som representerar KTH:s kärnverksamhet utbildning och forskning. Så lärarna bidrar med ett oerhört viktigt perspektiv.

Varför ska jag som medarbetare engagera mig i nomineringsprocessen?
– Det här är en mycket viktig del av KTH, styrelsen har en avgörande roll i många frågor med sitt övergripande ansvar. Att vara med och påverka nomineringsförfarandet har effekt på hela KTH och får en stor betydelse för hur KTH ska se ut i framtiden.

Vad innebär uppdraget som ledamot i universitetsstyrelsen?
– Uppdraget handlar om att tillsammans med övriga styrelseledamöter ta ansvar för hela KTH. Det är ett uppdrag man kan lära sig mycket av, både när det kommer till styrelsearbetet och om KTH. Det är ett stort universitet och det är inte alltid så lätt ute i verksamheten att se helheten. Det får man verkligen göra här. Nu låter det väldigt betungande men det är det inte. Styrelsen sammanträder ungefär tre gånger per termin.

Vem kan man nominera?
– Du kan nominera en professor eller lektor som är anställd på KTH till minst femtio procent. Det är en öppen nomineringsprocess så du kan också nominera dig själv, säger Per Berglund och skrattar.
– Parallellt med nomineringsprocessen kommer sen valberedningen att vaska fram kandidater innan valberedningens förslag på tre kandidater presenteras i mitten på februari strax innan valet äger rum.
 

Snabba fakta om nomineringsprocessen

Enligt högskoleförordningen 2 kap 7a § har lärarna rätt att utse tre ledamöter i universitetsstyrelsen. Ledamöterna ska utses genom val inom högskolan.

  • Tre lärare tar plats i universitetsstyrelsen som totalt består av 15 personer.
  • Ledamöterna väljs på tre år.
  • Du kan nominera en kandidat till och med den 2 december 2022.
  • Valberedningen presenterar sina kandidater den 14 februari 2023.
  • Valet sker den från den 6 till den 12 mars 2023.
  • Den nya styrelsen tillträder den 1 maj 2023.

Text: Annelie Englund

Page responsible:redaktion@kth.se
Belongs to: Current
Last changed: Nov 15, 2022