Skip to main content

News from KTH Sustainability Office NOVEMBER 2020

View this email in your browser

News from KTH Sustainability Office

NOVEMBER 2020

  • Intership opportunities at SEI 
  • Call: funds from UCL to support cooperation under the "UCL Cities Partnerships Program"
  • Konsumentmakt i en transparent tid seminarium, 26 nov
  • On-line conference ”Water at the Centre”, 3 December
  • EU Emission Trading System (EU ETS) seminar, 9 dec
  • Climate footprint can be cut by half with co-living
  • När en miljövänlig åtgärd ger oväntade effekter
  • Storsatsning på forskning om hållbar mat
 
Internship opportunities at SEI
KTH's strategic partner SEI Stockholm Environment has opened applications for internships and post-graduate studies. Learn more and apply here.

Call: funds from UCL to support cooperation under the "UCL Cities Partnerships Program"
UCL has selected Stockholm as the focus city 2020-2023. In addition to KTH, the collaboration also includes SU and KI (Stockholm trio). As well as the City of Stockholm and the Stockholm Region. UCL has now opened a call to support cooperation under the ”UCL Cities Partnerships Programme” https://www.ucl.ac.uk/global/news/2020/jan/ucl-cities-partnerships-programme-announcing-stockholm-2020-23
 
The theme for the collaboration is "Climate change and health in the city", with three sub-themes:
1. Traffic
2. Environment
3. Mental health and stress
 
UCL has now announced a first call for funding for projects under the program: More information available here at https://www.ucl.ac.uk/global/cities-partnerships-programme-funds
 
The main applicant needs to be from UCL. The application deadline is 13 December.
For questions, please contact: Tina Murray, tina@kth.se

Konsumentmakt i en transparent tid seminarium, 26 nov
Samtal om konsumenternas möjligheter i ny värld, med debatten om Oatlys nya ägare Blackstone som exempel. Med internet, sociala medier och nya krav på hållbarhetsrapportering ökar möjligheten för konsumenterna att engagera, interagera och agera – både genom bojkotter och genom att stödja företag. Men vilka effekter får det? Slår det rättvist eller är det så att de som försöker ”rädda världen” bedöms hårdare än de som går under radarn? Får hållbart inriktade företag som går från nisch till mainstream vara beredda att få kritik? Läs mer och anmäl dig här

On-line conference ”Water at the Centre”, 3 December
Fostering innovation through partnership for a sustainable water future

Welcome to a digital conference at KTH where we put water at the centre. We will look at advances in science and technology that helps us manage water – our most precious resource – sustainably now and in the future. We also discuss the role of universities for collaborative knowledge production, in water as well as in other areas. What is needed of us to make collaboration meaningful?

Don’t miss the latest advances in water-related science and technology at KTH!
Program and Registration here (free)
 
EU Emission Trading System (EU ETS) seminar, 9 dec
Welcome to a seminar with guest speaker Fredrik Hannertz, NAturvårdsverket (The Swedish EPA), about the EU Emission Trading System (EU ETS)14:00-15:00 on December 9. The EU ETS has fundamental effects on what really happens when a specific place(sector reduces its greenhouse gas emissions - without understanding this, it is hard to say anything about GHG-emissions in the EU. Do not miss this opportunity to learn more! Register here to participate in the seminar

Climate footprint can be cut by half with co-living
The climate footprint per person can be reduced by more than 50 percent when homes are designed to share common areas such as kitchens and bathrooms. This is some of the results from a study by KTH Live-in Lab and Akademiska Hus.
Jonas Anund Vogel om co-living
Jonas Anund Vogel about co-living

När en miljövänlig åtgärd ger oväntade effekter

När vi ställer om till en mer hållbar konsumtion ger det inte bara en direkt effekt på klimatet. Det kan också ge sidoeffekter som ringar på vattnet, så kallade andra ordningens miljöeffekter. En ny rapport beskriver hur de kan se ut. Läs mer här
 

Storsatsning på forskning om hållbar mat
Det nya forskningscentret Blue Food, som koordineras av KTH, har fått 48 miljoner kronor från forskningsrådet Formas. Mer effektivt utnyttjande av fisket samt hållbar odling av alger, musslor och fisk är några delar av satsningen. Läs ”Havet är nyckeln till en hållbar framtid”

Don't miss this!


26 nov Evolutionary Materialism: Towards a Theory of Anticipatory Adaptive Assemblages

27 nov ForskarFredag

27 nov Silicon-Carbide-Based High-Voltage Submodules for HVDC Voltage-Source Converters

11 dec Jump-start Production, make room for a green and circular restart

3 dec Digital demo av Energieffektiv vård

8 dec Panelsamtal: för- och nackdelar med FN:s globala mål

15 dec Workshop: Infrastructures enabling Life Science

Find more sustainbility events at KTH here

Apply now!

Doctoral student in Computational Aeroacoustics of compressible flows Postdoc in Social Lifecycle Assessment Postdoc in water-based electrolytes for lithium-ion batteries Doctoral student in chemoenzymatic synthesis/recycling of plastics Doctoral student in process metallurgy Postdoc in Power Grid Technology Affärsutvecklingscoach med fokus hållbar utveckling, vikariat


Doctoral student in chemical engineering for recycling of magnets

More open positions here

In the news

 
  • "Rädda matsvinnet och klimatet samtidigt" (sverigesradio.se)
  • "BioInnovation tar första steget för ny företagsforskarskola" (via.tt.se)
  • "Biokol kan användas för att sanera lätt förorenade jordar" (bioenergitidningen.se)
  • "RISE får europeiskt innovationspris för superstarka fibertrådar" (rise.se)
  • "Nytt vapen mot bakteriella infektioner" (it-halsa.se)
  • "Hållbara bolag: Innovationsledning viktig faktor i hållbarhetsarbetet" (aktuellhallbarhet.se)
  • "Kris som katalysator" (arkitektur.se)
  • ”Utsläppen måste ned till noll – det här krävs av tekniken” (nyteknik.se)”Havet är nyckeln till en hållbar framtid”(kth.se) 
  • Här utvecklas framtidens elväg (kth.se)
  • KTH-forskare bakom genetisk volymkontroll(kth.se)
  • "Minskat matsvinn i livsmedelsbutiker och utvärdering av Sveriges klimatpolitik" (kth.se)
  • Miljarder till forskning om livsvetenskap (kth.se)

Covid-19 information

KTH updates its info about the virus covid-19 daily. As an employee you need to keep yourself informed on the KTH web page.
Covid-19 information
Did you find this page useful?
Thank you for helping us!
Page responsible:kth-miljo@kth.se
Belongs to: KTH Intranet
Last changed: Sep 14, 2021