Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Nå ut med din forskning på ForskarFredag 2024 – anmäl dig nu!

Två manliga forskare genomför ett experiment med flytande väte i en hink. Vätet ser ut som rök.
Foto: Christofer Andersson/Vetenskapens hus
Publicerad 2024-03-27

Den 27 september är det dags för årets ForskarFredag, Sveriges största forskningsfestival som är en del av europeiska Researcher’s Night. Målet med ForskarFredag är att att öka intresset för högre utbildning och forskning hos framförallt ungdomar mellan 14 och 17 år. Vill du vara med? Anmäl dig nu!

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter över hela landet. Evenemanget samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet och är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night. I Stockholm projektleds evenemanget av Vetenskapens hus med stöd av KTH, KI och SU.

Årets tema är ”Forskningen i din vardag”, och du som forskare är välkommen att tolka temat brett. Är du forskare eller doktorand och vill nå ut med din forskning? Just nu letar KTH forskare till följande aktiviteter:

Håll en populärvetenskaplig föreläsning den 27 september 2024 på AlbaNova

Vill du hålla en populärvetenskaplig föreläsning om din forskning? Målgruppen är primärt ungdomar 14-17 år (ÅK9 och ÅK1-2 på gymnasiet). Temat för din föreläsning får gärna anknyt till temat ”Forskningen i din vardag”, men måste inte göra det. Du kan hålla din föreläsning på svenska eller engelska.

Delta i tävlingen Forskar Grand Prix den 27 september på AlbaNova

I Forskar Grand Prix tävlar forskare i att göra den mest begripliga, fängslande och inspirerande presentationen av sin forskning på fyra minuter. Lokala eller regionala deltävlingar arrangeras i samband med vetenskapsfestivalen ForskarFredag där vinnarna går vidare till den nationella finalen i Stockholm i november. Tävlingen ska i huvudsak hållas på svenska, men tävlingsbidrag på engelska är tillåtna.

Den nationella finalen genomförs av Vetenskap & Allmänhet, VA och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

Låna en forskare 23-27 september 2024

I den nationella portalen ”Låna en forskare” kan du som forskare registrera ditt intresse för att möta skolklasser på olika kunskapsnivåer. Du får själv ange vilka tider och datum som du är tillgänglig, och på vilket sätt du vill möta klassen (fysiskt och/eller digitalt). Väljer du att tillgängliggöra dig digitalt kan du bli bokad av skolklasser från hela landet. Tiderna i portalen sträcker sig under hela veckan inför ForskarFredag.

Var med i utställningen den 27 september 2024 på AlbaNova

Evenemangets utställning är placerad vid AlbaNova, i anslutning till de salar som föreläsningarna äger rum. Utställningens besökare består till stor del av skolklasser.

Anmäl ditt intresse till ​​​​​​​Johanna Franson. ​​​​​​​ ​​​​​​​

Studiebesök den 27 september 2024

ForskarFredag erbjuder skolklasser studiebesök av olika slag, primärt i labbmiljöer på campus. Det består ofta av en rundvandring där forskare får berätta om miljön, forskningen som bedrivs där och hur det är att ha forskare som yrke.

Anmäl ditt intresse till ​​​​​​​Johanna Franson. ​​​​​​​ ​​​​​​​