Till innehåll på sidan

Nu rullas Horisont Europa ut!

Publicerad 2021-06-10

I mitten av juni är det dags för fler utlysningar i EU:s nya ramprogram Horisont Europa att rullas ut. Vad är nytt i Horisont Europa, vilka är möjligheterna och hur lyckas jag med mitt projektförslag? Varför ska jag bry mig om att ansöka om ERC eller samordna ett EU-projekt och vilket stöd finns att få?

Jenny Wanselius, gruppchef för forskningsfinansiering på RSO och projektledare för KTH:s strategi för deltagande i Horizon Europe har följande besked:

Porträttbild av Jenny Wanselius gruppchef för Forskningsfinansiering på avd Forskningsstöd
Jenny Wanselius, gruppchef för Forskningsfinansiering, RSO

- I över ett år har vi förberett inför lanseringen av Horizon Europe i nära dialog med EU-representanter, med KTH-forskare och stödpersonal samt KTH:s ledning och samarbetspartners.
- Under våren 2021 har RSO anordnat ett antal workshops om ERC-utlysningar, EIC pathfinder-utlysningen och förberett KTH för MSCA-utlysningarna. I juni och juli ordnas Europeiska kommissionens infodagar  om de olika klustren i Horisont Europa .
- Om du inte redan har haft möjlighet att läsa, lyssna eller titta på videor om Horisont Europa-programmet ger vi de senaste uppdateringarna i nyhetsbrevet om EU-finansiering varje månad. Science Business har nyligen publicerat en guide  om Horisont Europa som är gratis att ladda ned för medlemmar (vilket omfattar alla KTH:s anställda). 

Blir det en KTH Horisont Europa-vecka även denna höst?

- Under 2020 anordnade RSO en hel vecka med seminarier och workshops om Horisont Europa, det blir inte lika omfattande i år. Vi har dock redan planerat en workshop om öppen vetenskap  med särskilt fokus på medborgarforskning där vi kommer att ha med en talare från DG CNECT.

- Impact betonas också i Horisont Europa  och vi kommer att fokusera på denna fråga på flera sätt, bland annat en utbildningsmodul i canvas om Pathways to Impact – Communication, Dissemination and Exploitation och olika workshops.

Hur framgångsrika är KTH på att få beviljade EU-anslag?

- Under hösten publicerar RSO en rapport om resultatet av KTH:s deltagande i Horizon 2020. Vi har just offentliggjort en del sammanställd information om ERC-anslag  till KTH och EU-projekt som KTH koordinerar  eller har koordinerat under det senaste sju-åriga ramprogrammet.

- Vi har utökat våra resurser på KTH Research Support Office med ett nytt team av administrativa projektledare för EU-projekt . Vi kommer att presentera dem i en separat artikel senare men här finns lite mer information om stödet.

- Vid tidpunkten för denna artikel har KTH ännu inte släppt sitt strategidokument för framgångsrikt deltagande i Horisont Europa men det kommer snart att finnas tillgängligt. Håll dig uppdaterad och i kontakt med oss på RSO om du planerar att lämna in ett projektförslag och behöver rådgivning!

Länk till RSO:s stöd för EU-finansiering

Kontakta Jenny Wanselius  för frågor om EU-finansiering samt om KTH:s representation i Bryssel, ett samarbete inom Stockholm trio.

Innehållsansvarig:Marianne Norén
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2021-06-10