Till innehåll på sidan

Var med på ForskarFredag 2023

Två manliga forskare genomför ett experiment med flytande väte i en hink. Vätet ser ut som rök.
Foto: Christofer Andersson/Vetenskapens hus
Publicerad 2023-05-16

Den 29 september är det dags för årets ForskarFredag, Sveriges största forskningsfestival. ForskarFredag skapar arenor för forskare och intresserad allmänhet att mötas, och har som mål att öka intresset för högre utbildning och forskning hos unga. Vill du bidra till KTH:s programpunkter i år? Läs vidare!  

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter över hela landet. Evenemanget samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet​​​​​​​ ​​​​​​​ och är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night. I Stockholm projektleds evenemanget av Vetenskapens hus med stöd av KTH, KI och SU.

Programpunkter

Är du forskare och vill bidra till årets evenemang? KTH letar representanter till följande aktiviteter:

Låna en forskare

I den nationella portalen ”Låna en forskare” kan du som forskare registrera ditt intresse för att möta skolklasser på olika kunskapsnivåer. Du får själv ange vilka tider och datum som du är tillgänglig, och på vilket sätt du vill möta klassen (fysiskt och/eller digitalt). Väljer du att tillgängliggöra dig digitalt kan du bli bokad av skolklasser från hela landet. Tiderna i portalen sträcker sig under hela veckan inför ForskarFredag.

Tänk på att: Lägg tid på din beskrivning. Beskriv din forskning så lättbegripligt som möjligt.

Anmäl ditt intresse här

Möt en forskare

I formatet Möt en forskare, även kallat forskardialoger, får du möta en skolklass. Under mötet berättar om ditt forskningsområde och om hur det är att arbeta som forskare - allt under avslappnade och underhållande former.

Anmäl ditt intresse till Louise Gustafsson. ​​​​​​​

Var med i utställningen

Evenemangets utställning är placerad vid AlbaNova, i anslutning till de salar som föreläsningarna äger rum. Utställningens besökare består till stor del av skolklasser.

Anmäl ditt intresse till ​​​​​​​Johanna Franson. ​​​​​​​

Studiebesök

ForskarFredag erbjuder skolklasser studiebesök av olika slag, primärt i labbmiljöer på campus. Det består ofta av en rundvandring där forskare får berätta om miljön, forskningen som bedrivs där och hur det är att ha forskare som yrke.

Anmäl intresse till Johanna Franson. ​​​​​​​

Kontakt 

Johanna Franson är KTH:s projektrepresentant för ForskarFredag 2023.

Innehållsansvarig:Louise Gustafsson
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2023-05-16