Till innehåll på sidan

KTH klientbackup - Crashplan

Information om säkerhetskopiering med tjänsten KTH Klientbackup

KTH tillhandahåller säkerhetskopiering med backup-klient (Crashplan) på de förvaltade plattformarna KTH Mac och bärbara KTH Ubuntu. Tjänsten finns att beställa för andra plattformar.

KTH klientbackup

Data sparas ofta lokalt på datorer (särskilt bärbara), vilket innebär att information riskerar att förloras eller hamna i orätta händer om datorn förstörs eller går förlorad. Säkerhetskopieringen av lokalt data skyddar både individer och KTH som organisation mot dataförlust.

KTH tillhandahåller därför säkerhetskopiering med Crashplan, som kontinuerligt säkerhetskopierar datorns filer så länge datorn är igång och har tillgång till Internet.

Crashplan är vald för att den är enkel att använda och du som slutanvändare har kontroll över dina egna backuper, åtkomst till ditt data och möjlighet till återläsning när som helst via en webbläsare eller klientprogram.

Vi har valt att säkerhetskopiera så mycket som möjligtav innehållet på datorn – backup är inte begränsat till enstaka kataloger. Vi utesluter dock systemfiler. 

Backupklienten installeras automatiskt på datorer med tjänsterna KTH Mac och bärbara KTH Ubuntu. Se mer info nedan.

Funktioner

  • Kontinuerlig säkerhetskopiering i bakgrunden
  • Obegränsad mängd data för säkerhetskopiering
  • Upp till fyra enheter per användare
  • Säkerhetskopiering på campus, hemma eller på resa
  • Krypterad säkerhetskopiering
  • Användarvänligt webbgränssnitt för hantering av säkerhetskopiering och återläsningar
  • Logga in med ditt KTH-konto
  • Omfattande supportdokumentation

Vilka får backup?

Alla anställda har möjlighet att använda KTH Klientbackup med Crashplan. Det ingår dock inte längre som standard i alla våra plattformstjänster.

För användare av KTH Mac och bärbara KTH Ubuntu ingår Crashplan tillsvidare i tjänsten.

Användare av KTH Windows eller helt egenadministrerade operativsystem behöver beställa KTH Klientbackup med Crashplan som en separat tjänst.

Licenskrav

Licensen är en "named user license" och gäller endast på personliga datorer som ägs av KTH. Därför kan Crashplan inte användas på datorer som delas av flera användare, som resurs- eller labbsalsdatorer.

Systemkrav

Datorn måste köra ett modernt desktop-operativsystem– server-OS hanteras annorlunda och kan inte använda tjänsten. För mer information, se Supported Operating Systems på Crashplans webbplats (extern länk) .

KTH Windows

Windowsmiljön använder roaming profiles/folder redirection för att kopiera kataloger till centrala filservrar. På bärbara datorer bör man använda sig av OneDrive för att synka sina filer till molnet. Vill man utöver det ha säkerhetskopiering beställ tjänsten, se Beställa IT-produkter .

KTH Mac

KTH Mac-datorer får automatiskt Crashplan installerat för alla registrerade användare.

KTH Ubuntu

Bärbara datorer och andra datorer med lokal hemkatalog får Crashplan-klienten.

De flesta KTH Ubuntu-klienter är dock stationära datorer med nätverkshemkatalog lagrad på filservrar (i AFS). Backup görs därför bara på beställning om man har lokalt lagrad forskningsdata, se Beställa IT-produkter .

Andra operativsystem

För klienter som ej är centralt hanterade (som inte använder IT-arbetsplatsen ) kan KTH Klientbackup beställas som separat tjänst, se Beställa IT-produkter .

Klienten måste uppfylla Systemkrav för Crashplan (extern länk) . Servrar stöds inte, bara slutanvändarsystem.

Datasäkerhet

KTH uppfyller EU:s krav på GDPR med backuptjänsten via Crashplan.

All lagring och kommunikation mellan klient och Crashplans servrar är krypterad.

Status på tjänsten

För att se status på tjänsten så kan man gå till webbsidan status.crashplan.com  > CrashPlan for Enterprise > console.us5.crashplan.com 

Mer information

Hur Crashplan fungerar

Kom igång

Vanliga frågor kring säkerhetskopiering och återläsning

Innehållsansvarig:it-support@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2024-04-03