iOS-utveckling på KTH

KTH har ett medlemskap i Apples iOS University Program. Det innebär att lärare och studenter kan använda iOS-utveckling i anknytning till kurser. Här är instruktioner om hur du går tillväga för att använda den resursen.

iOS-utveckling på KTH

KTH har ett medlemskap i Apples iOS University Program. Det innebär att lärare och studenter kan använda iOS-utveckling i anknytning till kurser. Här är instruktioner om hur du går tillväga för att använda den resursen.

Vad du behöver

För att kunna använda dig av KTH:s Apples iOS University Developer Program behöver du:

  • En dator med macOS 10.10 eller senare.
  • XCode, Apples integrerade utvecklingsmiljö, version6 eller senare installerad.
  • Ett Apple ID. Det kan du skaffa gratis på om du inte redan har ett som du använder med t.ex. iTunes eller en iOS-device.
  • Du kan klara dig utan att ha en verklig iOS-device att testa på genom att använda den simulator som följer med XCode, men rekommendationen är sjävklart att testa på verklig hårdvara.

Få dig och din device registrerade i KTH:s iOS Provisioning Portal

När du har detta på plats så skickar du ett mail till it-support@kth.se där du anger din iOS-enhets Unique Device ID (UDID).

För att få fram din enhets UDID: anslut enheten till din Mac, öppna XCode och välj Window->Devices. Den 40-teckens hex-sträng som visas i fältet Identifier för din enhet är dess UDID.
Den som adminstrerar det aktuella utvecklingsteamet kommer nu att skicka en inbjudan till den angivna e-postadressen. Acceptera den så är du sedan medlem i utvecklingsteamet.

Förbered din Mac för iOS-utveckling

  1. Logga in på http://developer.apple.com/membercenter/ med ditt Apple ID.
  2. Gå till Certificates på och välj Request certificate.
  3. Kör Keychain Access enligt instruktionerna på webbsidan och ladda upp den resulterande CSR:en via webbgränssnittet på samma webbsida. [Nu finns din certifikatsförfrågan i iOS Provisioning Portal och det går ut ett mail till de som har rättigheter att godkänna certifikatet.]
  4. Ladda ner WWDR intermediate certificate från Certificates och installera det genom att dubbelklicka på det (så öppnas det och läggs till i din Keychain)
  5. När din certifikatsförfrågan blivit godkänd kan du ladda ner det från Certificates i portalen. Klicka på Download och dubbelklicka på det nedladdade certifikatet så läggs det till i din KeyChain.

Sätt upp din device för att kunna köra och debugga det iOS-program du utvecklar

Läs dokumentationen i XCode om Provisioning a Device for Development.

För att köra generic så:

Kör XCode och välj Automatic Provisioning under Organiser->Devices->Provisioning Profiles.
Koppla in och välj din iOS-device under Devices - klicka Use for development. Eftersom du redan skickat in ditt device-ID ska du automatiskt få en Team provisioning profile och kunna köra t.ex. nån sample code på din iOS-device genom att välja den som target i XCode.

För specifik app-utveckling, t.ex. om man vill använda push notifications så får du be om en särskild provisioning profile baserat på ett App ID du tillhandahåller på formen .se.kth.csc..

För studenter

Läser du en kurs där iOS-utveckling är ett moment har ev. din lärare gått ut med information om att det är till denne du ska vända dig för att läggas upp i vår iOS Provisioning Portal.

För lärare

Är du lärare tar du själv hand om hanteringen att bjuda in teammedlemmar, godkänna certifikat, lägga upp enheter etc. Skicka ett mail till it-support@kth.se och berätta om ditt behov.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:it-support@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2018-02-19