Postdoktorstipendium - Experimentell mekanik hos kompositer och nanomaterial från cellulosa

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, teknisk historia och filosofi.

Arbetsplatsen

Avdelningen för Biokompositer, Institutionen för Fiber- och Polymerteknologi: www.kth.se/fpt/biocomposites Verksamheten har fokus på nanostrukturerade kompositmaterial, särskilt med nanocellulosa som en komponent. Det vetenskapliga intresset är fokuserat på relationer mellan process och struktur, och relationer mellan struktur och egenskaper. Material som studeras inkluderar nanocellulosa, växtbaserade fibrer, biopolymerer, och material från dessa komponenter: aerogeler, cellulära material (inkl. trä), hydrogeler, kompositer med polymermatris, oorganiska hybrider mm. Postdoktorerna kommer att arbeta med Professor Lars Berglund.

Projektbeskrivning

Fokus är experimentell mekanik för nanomaterial och kompositer från cellulosa. Mätning av töjningsfält med hjälp av ”Digital image correlation”, DIC, är den huvudsakliga metoden. Materialen studeras under mekanisk belastning i drag, tryck och skjuvning. Syftet är att undersöka mekanismer för deformation och brott. Det övergripande forsknings-programmet är på biokompositer och nanomaterial från cellulosa, och ca 10 doktorander och postdocs deltar. 5-7 lektorer och professorer deltar också. Syftet med projektet är att utveckla förståelsen för miljövänliga, mångfunktionella fibermaterial med höga prestanda.

Postdoktorerna, finansierade av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, kommer att fokusera på mekanisk provning av en bred flora av nanomaterial och kompositer. Frågor av särskilt intresse inkluderar effekter av fibrernas orienteringsfördelning, förekomsten av agglomerat, liksom relationer mellan sammansättning, mikro/nanostruktur och deformationsmekanismer.

Kvalifikationer

Sökande ska ha avlagt doktorsexamen inom t ex hållfasthetslära, materialteknik eller strukturmekanik. Doktorsexamen ska ha avlagts högst tre år före sista ansökningsdag.

Vi letar efter kandidater med en bakgrund från mekanisk materialprovning och förståelse för materialmekanik. Tidigare erfarenhet av mätning av töjningsfält är en fördel men inte nödvändig. Kunskaper inom numerisk analys är nödvändiga, t ex erfarenhet av att använda MATLAB®.

Kandidaten ska vara strukturerad och kreativ, kunna arbeta självständigt i hög takt och möta överenskomna tidsfrister samt ha förmåga till kritiskt tänkande. Du bör ha god kommunikationsförmåga, och kunna föra djupa vetenskapliga diskussioner på engelska. Djupa kunskaper inom hållfasthetslära är meriterande. Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Ansökan

Du skickar din stipendieansökan via mail till kajsau@kth.se . Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast 2019-12-20. Märk din ansökan med diarienummer C-2019-2200.

Ansökan ska innehålla följande dokument:

  • Curriculum vitae
  • Personligt brev (innehållande beskrivning av tidigare erfarenheter inom det vetenskapliga området och motivering till varför du har intresse av detta uppdrag)
  • Kontaktuppgifter till två referenser

Observera att det är ett stipendium, inte en anställning, som du ansöker om.

Om stipendiet

Period: 1 år (med möjlighet till förlängning ytterligare 1 år)

Omfattning: Heltid, 100%

Antal stipendiater som söks: Upp till två (2)

Stipendium ersättning: Enligt överenskommelse

Ort: Stockholm

Kontakt

Lars Berglund, Professor

Kungliga Tekniska Högskolan

Skolan för Kemi, Bioteknologi och Hälsa (CBH)

E-post: blund@kth.se

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.