Postdoktorstipendium i systembiologi av koldioxidfixerande bakterier (2 platser)

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, teknisk historia och filosofi.

Arbetsplatsen

SciLifeLab är ett nationellt resurscenter som är dedikerat till storskalig biovetenskaplig forskning med fokus på biomedicin, inklusive genom- och proteomprofilering, bioimaging och bioinformatik. SciLifeLab Stockholm har bildats gemensamt av de tre Stockholmsuniversiteten, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Karolinska Institutet (KI) och Stockholms universitet (SU) och kombinerar därmed profilerna och styrkorna hos dessa tre institutioner. Akademisk forskning såväl som det svenska hälsovårdssystemet och svensk livsmedelsindustri kommer att gynnas genom aktivt samarbete, tillgång till avancerade verktyg och aktiva program för kunskapsöverföring. Målet är att uppnå kritisk massa för storskaliga livsvetenskaper och translationell medicin.

Projektbeskrivning

Paul Hudson-laboratoriet vid KTH / SciLifeLab arbetar med CO2-fixande bakterier med tillämpningar inom biohållbarhet, såsom produktion av bränslen och kemikalier. Ett övergripande tema för forskningen är att utföra systembiologisk analys av dessa bakterier. Systembiologi omfattar till exempel proteomik, för att beräkna enzymmängder och kartlägga regleringen av enzymer, liksom metabolomics för att mäta krafter i metaboliska reaktioner. Systembiologi används för att informera modeller som i sin tur leder till genteknik. För information, se www.kth.se/profile/huds

Vi erbjuder två postdoc-stipendieprojekt som syftar till att förbättra förståelsen för hur Calvin-cykeln i bakterier regleras. Båda projekten är baserade på användning av LC-MS. Projekten kommer att karakterisera olika stammar av CO2-fixande bakterier, såsom cyanobakterier. Ett första projekt är inriktat på användning av LC-MS-metoder för kvantifiering av metaboliter och mätning av metaboliska reaktioner in vivo (t.ex. med användning av 13C-märkta standarder och puls-jaktförsök). Ett andra projekt är inriktat på utveckling av nya LC-MS-proteomikmetoder. Data kommer att användas i metaboliska modeller som skapats av andra i forskargruppen.

Den sökande kommer främst att arbeta i Paul Hudson forskningsgrupp, tillsammans med experter på bakteriefysiologi och syntetisk biologi, men kommer att vara i nära samarbete med Fredrik Edfors arbetsgrupp, med expertis inom kvantitativ systembiologi. Projektet använder sig av modern utrustning på SciLifeLab.

Kvalifikationer

Du ska ha doktorsexamen inom biokemi, molekylbiologi, bioteknologi eller annat relevant område. OBS! Din doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år innan sista ansökningsdagen för stipendiet.

Krav är att du ska ha erfarenhet från användning av LC-MS för metabolomics eller proteomics. Meriterande är att ha arbetat med mass-spektrometri data, dataplottpaket som t ex MatLab eller R. Ytterligare meriterande är tidigare erfarenhet från odling av bakterier.

Goda kunskaper i engelska i tal och skrift är ett krav eftersom det ingår i tjänsten att publicera och presentera forskningsresultat vid internationella konferenser och i tidskrifter.

I urvalsprocessen kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Ansökan

Du skickar din stipendieansökan via mail till HR-administratör Jenny Söderborg jennso@kth.se . Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast 2020-09-10. Märk din ansökan med diarienummer C-2020-1089.

Ansökan ska innehålla följande dokument:

  • Curriculum vitae
  • Personligt brev (innehållande beskrivning av tidigare erfarenheter inom det vetenskapliga området och motivering till varför du har intresse av detta uppdrag)
  • Kontaktuppgifter till tre referenser

Observera att det är ett stipendium, inte en anställning, som du ansöker om.

Praktisk information

Period: Från oktober, 2020 till september, 2022 (möjlighet till flexibelt tillträde)

Omfattning: Heltid, 100%

Ekonomisk ersättning: Enligt KTHs stipendiepolicy

Placering: Science for Life Laboratory, Solna, Stockholm.

Kontakt

Paul Hudson Assoc. Prof.

Kungliga Tekniska Högskolan

Skolan för Kemi, Bioteknologi och Hälsa (CBH)

E-post: huds@kth.se

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.