Chef för Vetenskapens Hus sökes

Elever under programmeringskurs.
Publicerad 2021-05-25

Är du intresserad av att stärka samverkan mellan universitet, ungdomsskola och näringsliv, driva visionsarbetet framåt tillsammans med 20 medarbetare i Vetenskapens Hus och bidra till didaktisk forskning? Är du intresserad av att med tydlighet leda en verksamhet som årligen möter 80 000 elever och lärare från grundskola och gymnasium, för att öka intresset hos unga inom naturvetenskap, matematik och teknik. Då kan du vara rätt person för denna tjänst.

Bakgrund

Vetenskapens Hus  är ett Science Education Center som drivs av KTH och Stockholms universitet och är en mötesplats för elever och lärare från grundskola, gymnasium och universitet. Verksamheten är förlagd till lokaler inom AlbaNova universitetsområde och i Bergianska trädgården. Vetenskapens Hus som startades år 2002 har i dag 19 fast anställda och cirka 80 timanställda studenter. Den främsta drivkraften för Vetenskapens Hus är att stimulera intresset för naturvetenskap, teknik och matematik hos ungdomar. Det mest centrala målet med verksamheten är att ge motivation till högre studier inom dessa ämnen vid universitet och högskola.

Vetenskapens Hus möter årligen normalt cirka 80 000 elever, lärare och till viss del allmänheten. Besökarna utför experiment, går guidade vandringar, deltar i fortbildningar, evenemang eller helg- eller sommarkurser för unga.

Samverkan mellan KTH, Stockholms universitet och Stockholms stad skapar goda förutsättningar att identifiera relevanta fokus- och ämnesområden för verksamheten och för att hitta goda förebilder för ungdomsskolans lärare och elever. Samverkan bidrar även till att utveckla långsiktiga samarbeten, t. ex kring didaktisk forskning, ForskarFredag och Teknikåttan. Kärnverksamheten i Vetenskapens Hus arbetar kontinuerligt med att koppla både till aktuell forskning vid universiteten, till näringslivet och till kurs- och ämnesplaner i grund- och gymnasieskolan för att skapa ett relevant erbjudande.

Arbetsbeskrivning

Som föreståndare för Vetenskapens Hus har du ansvar för att planera, leda, utveckla och följa upp verksamheten i nära dialog med dina medarbetare. Du ansvarar också för att upprätthålla och utveckla ett brett kontaktnät inom universiteteten och samverkar aktivt med Stockholms stad, näringsliv och grund- och gymnasieskolor.

Tjänsten är 50% av heltid, men det är önskvärt att du även förlägger resterande del (50%) av din tjänst vid Vetenskapens Hus. Arbetsuppgifter på denna resterande del av tjänsten, är att jobba i olika utvecklingsprojekt eller etablera nya sådana, driva och leda verksamhetens marknadsföringsarbete, driva/medverka i olika samverkansprojekt och kommunicera med skolor, universitet och näringsliv. Det finns även möjlighet att bedriva didaktisk forskning.

Kvalifikationer

Du som är intresserad av att tillträda rollen har ett stort och brett naturvetenskapligt intresse, gärna inom flera ämnen. Du är en tydlig ledare som är bra på att delegera, sätta upp mål och följa upp.

Krav

• Disputerat inom naturvetenskap, teknik eller matematik, alternativt disputerad inom utbildningsvetenskap med examen inom STEM (Science, Technology and Mathematics).
  • Erfarenhet som projektledare, chef eller liknande roll med budgetansvar.
  • Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift.

Meriterande

Erfarenheter och färdigheter:

• Erfarenheter av ämnesdidaktisk forskning eller ämnesdidaktiskt utvecklingsarbete.
  • Lärarexamen.
  • Goda kontakter inom ungdomsskola, näringsliv och akademi.
  • Dokumenterad erfarenhet av att ha säkrat ekonomiska medel via företag (sponsorer) och stiftelser.
  • Erfarenhet av undervisning på gymnasium eller i grundskola.
  • Erfarenhet av annan pedagogisk verksamhet (museer, resurscentra, intresseorganisationer).

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper:

• God förmåga att leda och delegera i en platt organisation med snabba beslut.
  • Utvecklingsinriktad, innovativ och positiv till nya utmaningar.
  • God förmåga att kommunicera, coachande förhållningssätt, inlyssnande och konstruktiv.
  • God förmåga att bygga och upprätthålla kundrelationer.

Ansökan ska innehålla:

• CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
  • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier.
  • Personligt brev.

Om anställningen

Uppdraget är 3 år med möjlighet till förlängning 3 år till.

Tillträde sker 1 juli 2021 eller enligt överenskommelse.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

Frågor angående ansökan:
Anders Blomqvist, Vetenskapens Hus
Tfn: 08-790 98 71
E-post: ansokan@vetenskapenshus.se

Frågor till nuvarande föreståndare:
Cecilia Kozma
Tfn: 08-7909815
E-post: cecilia.kozma@vetenskapenshus.se

HR ITM-skolan, KTH:
Helena Lundqvist
Tfn: 08-790 71 74
E-post: hellund@kth.se

Fackliga representanter: Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida .

Vetenskapens hus logotyp
Innehållsansvarig:infomaster@itm.kth.se
Tillhör: Skolan för industriell teknik och management (ITM)
Senast ändrad: 2021-05-25