Professor Mauro Onori nytillträdd prefekt på institutionen för industriell produktion

Publicerad 2014-01-14

Han började sina studier med en civilingenjörsexamen i maskinteknik och en master i robotteknik vid University of Sussex, England. Några år senare doktorerade han i flexibla produktionssystem här på KTH, och tillträdde den 1 november år 2013 som prefekt vid institutionen för industriell produktion.

Vad önskar du kunna ägna dina år åt som prefekt på institutionen?

-Jag vill skapa en institution där unga förmågor känner sig hemma och där de kan se sin egen framtid. Det finns ingenting som är roligare än att se unga, motiverade människor utveckla sig. Att kunna bidra till det är otroligt lärorikt och ett fantastiskt privilegium. Det blir en spännande tid där unga forskare får visa vad de kan och får större utrymme för egna idéer.

Hur ser du på framtiden för industriell produktion som forskningsområde?

-Framtiden för industriell produktion har både politiska och vetenskapliga aspekter. Om Europas och Sveriges politiker förstår att produktion är vad som skapar välstånd, då är framtiden ljus. Men vi kommer från en period där "service-samhället" har stått i fokus och där alla stora företag har flyttat produktionen utomlands. Rent vetenskaplig är gränsen mellan produktionsteknik och andra ämnen numera otydlig. Robotteknik (både industri- och servicerobotar), styrteknik, datorteknik och även biologi och sociologi är numera delar av vårt forskningsspektrum, därför tror jag att ett tvärvetenskapligt angreppsätt kommer att gynna vårt ämne.

Hur ser du på framtiden för institutionen för industriell produktion på KTH?

-Vi måste satsa på att profilera oss tydligare. Jag kommer att försöka minska bredden av forskningsområden och istället satsa på att fördjupa de områden där vi redan är på topp internationellt.