Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

De bygger nästa generationens racingsimulator

Möt Axon Motion

Andreas och Henrik i simulatorn
Publicerad 2025-04-16

Baserat på forskning från KTH har Henrik Hvitfeldt och Andreas Fröderberg byggt en körsimulator som har potential att utmana branschens ledande aktörer. “Vi vill att det ska stå en Axon Motion-simulator hos varje förare och raceteam i Europa och USA”, säger Andreas Fröderberg.

Andreas Fröderberg och Henrik Hvitfeldt har båda läst Maskinteknik vid KTH. De har tio års erfarenhet av motorsport och fordonsindustrin, och ur det växte insikten att förare har behov av att träna oftare och mer kostnadseffektivt än vad som idag är möjligt.

Tillsammans byggde de en prototyp av en simulator i Mora, då ämnad för motorsportverksamhet. Samtidigt hade Henrik, som är doktorand vid KTH fått reda på att universitetet var i behov av en simulator för forskning och undervisning inom fordonsdynamik.

”Vår första prototyp brann tyvärr ned, men som tur var hade KTH redan hunnit provköra och ville bygga en ny version på KTH baserad på vårt koncept”, berättar Henrik.

Med stöd från KTH Innovation kunde de patentera sitt system och strax därpå sökte de till KTH Innovation Launch för att se om det fanns en marknad för simulatorn. Projektet fick namnet Axon Motion .

Färdig simulator redan eftertraktad

Henrik framför skärmen i simulatorn

Idag står körsimulatorn färdig i KTH:s fordonstekniklabb, redo för vidare forskning och undervisning. Henrik och Andreas siktar nu på att fortsätta utveckla simulatorn inom ramen för sitt bolag, och den har redan visat sig vara eftertraktad.

”Vi har redan haft professionella förare från både SM- och VM-serier i racing i simulatorn,” berättar Henrik. ”Vi kunde mängdträna förare på olika körfall som regnkörning, halkkörning med mera”. 

Slipp åksjuka

En stor fördel med Axon Motions system är att du inte blir åksjuk, vilket är ett vanligt problem i de allra flesta simulatorer som finns tillgängliga på marknaden idag. Mycket av det som används idag är byggd på gammal teknik som från början togs fram för flygsimulatorer.  

”Genom Henriks forskning har vi kunnat titta på hur en bil rör sig och bygga simulatorn och mjukvaran tillsammans så att de härmar en bils eller lastbils rörelser på absolut bästa sätt”, säger Andreas.  

Från racing till körskolor

Förutom inom motorsport så ser Henrik och Andreas att deras simulator kan användas inom gaming-sektorn och i förlängningen på körskolor.  

”Vår simulator är anpassningsbar och kan öppna upp högprestanda för en ny kundgrupp som inte kan ta del av det idag”, säger Henrik. ”Förutom industripartners letar vi just nu efter potentiella kunder som skulle kunna ha nytta av produkten”.

Eva Halén, affärsutvecklingscoach på KTH Innovation har stöttat teamet under deras tid hos KTH Innovation. 

”Eva har hjälpt oss väldigt, väldigt mycket”, säger Henrik. ”Andreas och jag är i grund och botten två tekniker. Eva är väldigt duktig på att få oss att lyfta blicken och fundera på frågor som “Hur ska vi kommersialisera, vilka människor behöver vi ta in, vilka behöver vi ha runt omkring oss för att få det här att lyfta?”.  

Utvecklas i KTH Innovation Launch

Henrik i simulatorn

Axon Motion är ett av teamen i Batch 19 i KTH Innovation Launch, ett program för ambitiösa team som vill lansera sina produkter på marknaden. De har också rest till Paris för att testa den internationella marknaden i KTH Innovations Brighterprogram. 

”Henrik och Andreas har en jättestark vision för vad de vill åstadkomma rent tekniskt, och då kan vi på KTH Innovation luta oss framåt och bygga på det och visa vilka möjligheter som finns ute i världen”, säger Eva. ”Vi är ju ett team på 20 personer med väldigt många olika erfarenheter som vi delar vid rätt tillfälle”. 

10-årsplanen

Nästa steg för Henrik och Andreas är att ta kontakt med sitt nätverk av professionella förare med målet att sälja sina första simulatorer.  

”Om 10 år vill vi vara ett stort företag och det första valet för simracing-kunder”, säger Henrik. ”Om du vill hjälpa oss att bygga bolaget eller i förlängningen är intresserad av att investera, hör av dig!”  

”Vårt mål är att det ska stå en Axon Motion-simulator hos varje racingteam i Europa och USA”, avslutar Andreas.  

Kontakt: andreas@axonmotion.com

Se mer av simulatorn på KTH Innovations Instagram!

Text: Lisa Bäckman

Sök till KTH Innovation Launch!

Ansökan är öppen till KTH Innovation Launch, programmet för ambitiösa startupteam grundade av studenter och forskare vid KTH. Starta din resa med stöd från KTH Innovation, en av Europas ledande startuphubbar!