Till innehåll på sidan

Dejan Kostic

Professor i internetteknik

Om Dejan Kostics forskningsområde

Foto: Jann Lipka

Distribuerade system som tar hänsyn till villkoren i det underliggande nätverket, så kallade nätverkssystem, är grunden för vårt samhälles infrastruktur. Komplexa distribuerade protokoll och algoritmer används i företags lagringssystem, distribuerade databaser och Internet. Fel i dessa system skapar överbelastning hos vissa klienter, potentiella dataförluster och penningförluster.

Dejan Kostic har bland annat arbetat inom ett nytt spännande område som kallas Software-Defined Networking (SDN). SDN kan förenkla driftsättning av nya nätverksprotokoll och nätverkshantering samt sänka kostnaderna. Men med införandet av programmerbarhet i nätverket ökar också risken för katastrofala nätverksfel fel till följd av programmeringsbuggar dramatiskt. Forskningsgruppen har bland annat bidragit med nya verktyg för test av programvara för SDN-tillämpningar och nätverksswitchar.

Kostic har tagit med sitt ERC Starting Grant till KTH. Målet med projektet är att revolutionera hur nätverkssystem utvecklas och distribueras. Idag flyttas data och datorberäkningar alltmer över till "molnet". Forskningsgruppen arbetar med flera utmanande frågor i denna miljö, som att veta exakt vilken mängd resurser som ska begäras från molndistributören vid varje given tidpunkt samt hantering av prestandastörningar.

Kontakta Dejan Kostic

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:Marianne Norén
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2014-12-01