Till innehåll på sidan

Funktionen Quiz i Canvas

Att skapa ett bra quiz kan vara en avancerad uppgift. Här hittar du information om hur du i Canvas två quizfunktioner, New Quizzes och Classic Quizzes, gör för att skapa bra inställningar för quizet, skapar en bra fråga, hanterar frågebanker, modererar quizet och varierar studentuppgifter med slumpade frågor.

Du kan navigera till sidorna om Quiz i navigeringsmenyn eller klicka på länkarna under respektive rubrik.

Skapa ett quiz

Canvas har två quizfunktioner. Här hittar du information om vilken du bör använda samt hur du skapar ett quiz och vilka yttre inställningar som finns och kan vara bra att använda. Exempelvis antal försök som tillåts, gräns för godkänt och hur man kan spara tid när man skapar ett quiz.

Läs om hur du skapar ett quiz .

Skapa en fråga

Här finns information om vad som är bra att tänka på då du skapar quizfrågor. Hur du gör för att lägga till en fråga samt vad som är bra att tänka på då du skapar felaktiga svar och feedback.

Läs om hur du skapar en fråga i ett quiz .

New Quizzes

New Quizzes är Canvas nyare quizfunktion, vissa delar är fortfarande under utveckling medan andra har utvecklats till bättre än i Classic Quizzes. New Quizzes har fler frågetyper och mer moderering och yttre inställningsfunktioner. Det är lättare att dela material lärare till lärare och att hantera frågor i frågebanker. I framtiden kommer detta att vara det enda quizverktyget i Canvas.

Läs om New Quizzes .

Classic Quizzes

Classic Quizzes är Canvas första quizfunktion som just nu håller på att bytas ut till New Quizzes. Om du redan är bekant med dess funktionalitet kan du fortsätta att använda den, men om du ska lära dig en quizfunktion från grunden rekommenderas du att ägna tiden åt New Quizzes. För tillfället är dock detta det bättre valet om du behöver datasäkerhet med hjälp av verktyg från tredje part eller CSV för studentresponsanalys.

Läs om Classic Quizzes .

Inställningar av quiz för examination

Canvas Quiz har ett flertal inställningar att ställa in. Vilken inställning som ska användas beror på hur quizet är tänkt att användas. Vid exempelvis examination i datorsal är det önskvärt att säkerställa att enbart studenter i salen kan öppna quizet. Det går både att låsa quizet så att en kod krävs för att få öppna det samt begränsa vilka IP-adresser som quizet får öppnas från. Det går även att blanda svarsalternativen och frågornas ordning, samt att styra när och vad studenten ska se för resultat.

Läs om Inställningar av Quiz för examination

Slumpade frågor

Vid större, bedömda uppgifter, exempelvis en tentamen, är det ofta fördelaktigt om studenterna inte får exakt samma frågelydelse. Där kommer slumpade frågor in och här kommer vi gå igenom det vi rekommenderar för slumpade frågor i Canvas.

Läs om hur du slumpar frågor i Canvas .

Innehållsansvarig:e-learning@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2021-11-08