Tips på digitala verktyg

Vill du fördjupa och utveckla interaktionen med studenterna i klassrummet finns ett antal program och digitala verktyg på nätet som du kan använda. Du kan även hitta tjänster för att skapa mer levande och dynamiska presentationer.

Inspiration

”Möbius - system för onlinebedömning i STEM-kurser”

Skärmdump från inspelning på YouTube visar föreläsare Damiano Ognissanti.

I filmen visar Damiano Ognissanti, lärare på Chalmers, hur Möbius  kan användas i undervisningen. Möbius är ett system för att skapa avancerade frågor/quizzar med stöd för automatisk rättning och slumpade parametrar/variabler.

(Inspelning av Lunch n’ Learn-seminarie  191010).

Som lärare på KTH är du fri att använda online-programvara som ligger utanför de tjänster som tillhandahålls av KTH. Det är dock viktigt att känna till att dessa tjänster inte stöds (support) av KTH. Här är en lista över några av våra favoriter:

  • Mentimeter.com  - använd en vanlig smartphone som Clicker.
  • Camtasia  - program för enkel videoredigering.  
  • Prezi  - webbaserat program för att skapa presentationer som sedan kan delas.
  • Sway - Office Sway är ett presentationsprogram och ingår i Microsoft Office-produktfamiljen.
  • Jing  - verktyg för skärminspelning och skärmdumpar.
  • Padlet  - ett kollaborativt verktyg som liknar en anslagstavla.

Du som lärare ansvarar själv för att använda tjänsterna rätt och i enlighet med lagstiftning och riktlinjer. Här finns en lista på KTH:s systemstöd för lärare .

Clickers

Vill du skapa en onlineomröstning eller snabbt testa studenternas faktakunskap under lektionen? Med Clickers kan du ställa frågor till en studentgrupp på exempelvis en föreläsning och få direkt synlig respons på storskärm inför gruppen, eller enskilt för dig själv. Läs mer om de Clickers (från ombea.com ) som du som lärare kan använda dig av. Kontakta it-support@kth.se  om du vill låna dessa Clickers till ditt klassrum.