Till innehåll på sidan

KTH Play (Kaltura)

KTH Play är en mediaportal och ett verktyg för inspelning och delning av ljud och bild. Den tekniska plattformen för KTH Play är Kaltura. Alla anställda på KTH har tillgång till KTH Play. Logga in på play.kth.se.

Frågor och svar

Hur använder jag KTH Play?

Logga in på play.kth.se  och lägg upp ditt innehåll eller spela in direkt. Du kan välja mellan att göra filmerna privata eller tillgängliga för alla. Filmer från KTH Play kan integreras i Canvas, Polopoly, Wordpress eller någon annanstans på webben. Läs mer om hur du bäddar in videos i Canvas  och hur du laddar upp en video på KTH Play .

Kan jag lägga upp vad jag vill?

Publicering på KTH Play omfattas av samma policyer, regler och skyldigheter som övriga IT-resurser på KTH. Därför vill vi framhäva följande i den ansvarsförbindelse som du har undertecknat i samband med ditt KTH-konto: ”Bara material där det klart framgår att spridning är tillåten får kopieras eller distribueras. Allt upphovsrättsligt skyddat material får enbart kopieras eller distribueras med tillåtelse från rättighetsinnehavaren.” Genom att publicera innehåll på KTH Play kan du göra materialet tillgängligt för andra. Du ansvarar för allt material som du lägger upp på tjänsten. 

Vilka filtyper går att lägga upp?

KTH Play har stöd för ett brett urval av filtyper:

  • MPEG4 och QuickTime (MP4, MOV, QT, M4V).
  • Flash Video (FLV and F4V).
  • Microsoft Windows format (AVI, ASF, WMV and WMA).
  • MPEG 1/2 (MPG, M1V, M2V, MP3).
  • WAV.

Hur stora filer kan jag lägga upp?

KTH Play har inga begränsningar för filstorlek. Men en del webbläsare har en gräns för hur stora filer de kan hantera. Tänk på att stora filer tar längre tid att lägga upp, och det kan dessutom krävas extra datorkapacitet under överföringen. 

Hur gör jag för att texta mina videos?

Du beställer att din video ska automattextas genom att klicka på “submit” i Reachmodulen efter att du laddat upp din video i KTH Play. Läs mer om Textning av video i KTH Play.

Passar KTH Play för arkivering av filer? Kan jag slänga de filer jag har på min dator?

Nej. Behåll alltid dina originalfiler. KTH Play omkodar dina filer till ett webbvänligt format och originalfilerna tas bort från servern när omkodningen är klar. Om du vill lägga upp filerna någon annanstans (till exempel på YouTube eller Vimeo) är det bra att ha kvar originalfilerna. KTH Play är avsett för distribution, inte arkivering. Vill du spara dina filmer för senare användning, använd KTH-box. 

Hur publicerar jag?

Anställda vid KTH kan välja att publicera sina filer olistade ("Unlisted"). Det betyder att filerna blir tillgängliga för alla som har en länk till filmen. Länken delar du enkelt genom att publicera den på en annan webbplats, skicka den via e-post eller integrera filmen på KTH:s lärplattformar (Canvas eller kurswebben). Väljer du att sätta dina filer som "Published" går det lättare för andra att hitta filmerna via sökfunktionen i KTH Play. Du måste då publicera i en "kanal", antingen i en befintlig eller skapa en egen.

Kontakt

Om du behöver pedagogiskt stöd eller tips om hur du kan använda video i dina kurser, kontakta e-learning@kth.se . Behöver du teknisk support med KTH Play, kontakta it-support@kth.se .