Till innehåll på sidan

Ljud vid videoinspelning

Använder du video i din undervisning är det viktigt att ljudet är bra. Det är särskilt viktigt i videomaterial där studenterna inte ser dig prata, exempelvis vid tal till PowerPoint-presentationer.

Några enkla mikrofontips

Förlängningskabel för handsfree
Förlängningskabel för handsfree
  • Använd en mikrofon som du kan placera nära munnen, till exempel headset (hörlurar med mikrofon) eller handsfree (för mobiltelefon). Börja med att testa avståndet mellan mikrofonen och munnen, tänk på följande:
  • För stort avstånd mellan mikrofonen och ljudkällan gör att ljudet blir både sämre och svagare och riskerar att fånga upp mer av rummets övriga ljud.
  • Om du placerar mikrofonen för nära munnen riskerar du att få med flåsljud.
  • Behöver du längre avstånd till datorn när du spelar in din föreläsning kan du använda en förlängningssladd till ditt handfree eller headset.
Mikrofonklämma där mikrofonen sitter på skjortan
Mikrofonklämma där mikrofonen sitter på skjortan
  • Kläm gärna fast din handsfree på kavaj- eller skjortslag, alternativt i tröjans halskrage, till exempel med en mikrofonklämma (så kallade ”clip”) eller ett vanligt gem. Testlyssna innan du börjar inspelningen så inte mikrofonen prasslar mot dina kläder när du rör dig eftersom det ger störande ljud.
  • Eftersom ljudet är så viktigt för videokvalitén är tipset att spela in i ett tyst rum och stänga av alla störande ljudkällor, till exempel mobiltelefonen.
Innehållsansvarig:e-learning@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2020-10-20