Till innehåll på sidan

Textning av video

Då lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS) trätt i kraft ska video tillgänglighetsanpassas fr.o.m. 23 september 2020. Som ett steg i den riktningen har KTH valt ett verktyg för textning av video.

Mer om lagkravet och hur du kan tillgängliggöra videoinspelat material finns att läsa på sidan om Film och ljud .

Textningsverktyg för video aktiverat och öppnat 

KTH Play , KTH:s system för framtagning och publicering av videoinspelat material i undervisningssyfte, har nu kompletterats och integrerats med ett textningsverktyg (Reachmodulen). 

Textningstjänsten är fr.o.m. 2020-10-12 aktiverad och öppnad för alla anställda vid KTH.  

Priset för textningstjänsten är 7 euro per timme filmmaterial och KTH tittar för närvarande på hur kostnaden ska aggregeras och fördelas. Förslaget är att kostnaden inte belastar enskilda lärare utan fördelas lika mellan alla skolor. 

Textning av video i KTH Play 

Du beställer att din video ska automattextas genom att klicka på “submit” i Reachmodulen efter att du laddat upp din video i KTH Play. Det tar sedan en stund för modulen att texta videon, beroende på hur lång den är. Du behöver titta genom filmen för att se efter vid vilka ord automattextningen inte fungerat. När videon textats kan tittaren i spelaren ställa in olika tillval för exempelvis teckenstorlek, typsnitt och bakgrund. Textningen görs på antingen svenska eller engelska.

Tips inför textning

  • Bra ljudkvalitet och tydligt tal vid inspelningstillfället ökar sannolikheten för en mer träffsäker automattextning.

  • Redigera videon innan du skickar den till automatextning t ex i Kaltura Edit eller Camtasia – på så vis spar du tid i textkorrigeringen om det ändå finns delar i videon som du inte vill ha med. 

  • Om du behöver videoredigera t ex dela en redan textad video gör du detta i KTH Play för att textningen ska vara kvar och synas på rätt ställe i delarna.  

  • Börja automattexta med en kortare video när du ska lära dig hur textningsverktyget fungerar. 

  • Tänk på att inaktivera textningen i filmen så den inte visas i spelaren om du inte har granskat och korrigerat automattextningen.

  • Avsett tid för manuell redigering av automattextad text, eventuell justering av textens formatering såsom rader och positionering samt korrekturläsning/lyssning.  

  • Publicera inte videon innan textning och manuell korrigering är gjord.

Guide: så här gör du för att texta din video  

Information om hur du gör för att texta din video i Reachmodulen finner du här: Så här gör du för att texta din video i KTH Play .

Lunch ’n’ Learn-webbinarium

Video: Textning av video i KTH Play

Vad är bra att tänka på inför textning av video och hur gör man det rent tekniskt? I detta webbinarium får du lära dig hur du textar dina videos i KTH Play via Reachmodulen.

Presentatörer: Hannes Hagstrand (videoredigerare/videoproducent, Digitalt lärande, KTH) och Mats Åhrman (KTH IT).
Gå till Videon Textning av video (KTH Play) .
(Lunch 'n' Learn webbinarium 2020-10-28)

Motsvarande webbinarium finns på engelska

Se dokumentationen av webbinarium på engelska: "Video captioning in KTH Play"  (2 December 2020).

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS) 

Enligt EU-direktivet (2016/2102) om tillgänglighet avseende offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer så ska alla EU-länder få lagar som syftar till ökad digital tillgänglighet för alla användare, inklusive personer med funktionsnedsättning. 

I Sverige genomförs direktivet genom att lagen om tillgänglighet till digital offentlig service började gälla den 1 januari 2019. KTH som myndighet behöver därför anpassa sin webbplats, så att innehåll publiceras i tillgängligt format för alla.

Tillgängligt film- och ljudinnehåll

För film- och ljudinnehåll innebär tillgängligt format att användare som inte kan ta del av ljud- eller videoinspelningar ges möjlighet att tillgodogöra sig innehållet med hjälp av en alternativ representation. Det kan till exempel vara ett manus (en text) som redigerats så att det motsvarar inspelningens verkliga innehåll. För inspelat material gäller att allt ljud som har betydelse för innehållet i en video ska textas för ökad tillgänglighet.

Lagkraven på inspelad video gäller material som publiceras från och med 23 september 2020. 

Innehållsansvarig:e-learning@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2021-01-15