Till innehåll på sidan

Tips vid hemmainspelning

Nedan hittar du enkla tips på hur du spelar in videos utan att behöva ta dig till en inspelningsstudio på campus.

Olika inspelningsmöjligheter

Filma med smartphone

Videokameran i en smartphone ger i regel bättre bildkvalitet än webbkameran. Om du är ovan att hantera inställningar för en videokamera rekommenderas att du använder telefonens automatiska kamerainställningar.

Videoklipp redigeras i en Smartphone
Appar kan ge fler funktioner och inställningsmöjligheter

Vill du ha större valmöjlighter och kanske är van att arbeta med video- och stillbildskamera kan du införskaffa en applikation som ger dig bättre möjlighet att styra kamerainställningarna.

Kontrollera att din smartphone kan anslutas till den tjänst eller applikation du väljer för att redigera eller publicera dina videos, t. ex behöver du Zoom-appen för att ansluta din smartphone till Zoom.

Att tänka på när du filmar

Använd kameralinsen på din smartphones baksida – undvik den främre "selfiekameran".

Smartphone på en Gorillapod
Smartphone som monterats korrekt på Gorillapod

Din smartphone ska placeras liggande (16:9 widescreen) då du filmar. Tips är att använda en mobiltelefonhållare för att fästa din smartphone (t. ex. gorillapod).

Undvik att använda den digitala zoomen som försämrar bildkvaliteten. Flytta istället mobilkameran och filma motivet på närmre håll. Redigering av filmen sker efter att du fört över filen till en dator.

Vill du filma av en whiteboard eller när du ritar/skriver på papper så är en smartphone lämplig att använda. Du kan också kombinera inspelning med smartphone med live-streaming i exempelvis Zoom genom att visa två kameror samtidigt (zoom & telefonkameran) och då i realtid visa det du skriver/ritar på ett vitt papper. För att göra detta behöver du Zoom-appen på din smartphone. Läs mer om att kombinera tavla, pappersanteckningar och Zoom .

Innehållsansvarig:e-learning@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2020-09-18