Till innehåll på sidan

Val av inspelningsverktyg

Det finns många olika verktyg att välja mellan för inspelning av utbildningsmaterial vid KTH. Det två verktyg som rekommenderas är Kaltura Capture (fritt att använda) och Camtasia (licenskostnad).

Rekommendationen är att lärare använder Kaltura Capture för inspelning av undervisningsfilmer och videos som inte kräver redigering. För de lärare som vill lägga tid på mer avancerad redigering och bedömer att det är nödvändigt för en videos pedagogiska värde finns möjligheten att införskaffa en licens för att använda Camtasia.

Komma igång med skärminspelning

Kaltura Capture

Kaltura Capture är ett enkelt verktyg för inspelning av skärm och talarkamera. Eftersom det saknas möjlighet att redigera materialet i Kaltura (annat än att klippa bort delar) rekommenderas Kaltura främst för kortare inspelningar som inte behöver uppdateras. Om du behöver redigera en video i efterhand behöver du ladda upp videon i Camtasia (videoredigeringsverktyg). Programvaran Kaltura Capture är gratis att använda. Ladda hem Kaltura Capture​​​​​​​ via KTH Play (extern sida) .

Logga in i Under menyn ”+ ADD NEW” väljs Kaltura Capture.

Skärmdump på menyn Add new där Kaltura Capture kan väljas

Om Kaltura Capture finns installerat på datorn startar applikationen annars ges länkar för nedladdning.

Skärmdump på Kaltura Capture Desktop Recorder

Applikationen går att installera som användare på KTH Windows, KTH Mac eller på egen dator och behöver inte administratörsrättigehter.

Snabbguider till Kaltura

Spela in film i Kaltura

Redigera filmer i Kaltura

Camtasia

Vid inspelningar där mer avancerade funktioner behövs vid redigering för att videon ska bidra med pedagogiskt stöd till studenter är Camtasia att föredra. Det krävs dock lite tid att lära sig verktyget. Material som skapas i Camtasia går att redigera i efterhand, exempelvis genom att byta ut olika avsnitt vilket gör att videon kan hållas aktuell under längre tid.

Programvaran Camtasia licensieras per användare och kostar 600 kr per licens och år. Läs mer om hur avtal och licenser fungerar för Camtasia .

Vill du beställa en licens vänder du dig till din skola och den person som är godkänd för beställningar. Lista över Godkända beställare för IT-tjänster ​​​​​​​.

Här finns mer information om att beställa IT-tjänster som anställd på KTH .

Om du använder KTH Windows kommer applikationen att installeras på din dator efter godkänd beställning.

Om du använder KTH Mac eller en fristående dator kommer du, efter godkänd beställning, få en licensnyckel som du använder för att låsa upp produkten. Mjukvaran laddas ned direkt från Techsmith (extern sida, på engelska) . Camtasia får dock bara installeras på KTH-ägd dator. Du hittar fler instruktionsfilmer som beskriver hur man kommer igång och arbetar med Camtasia på TechSmiths webbsidor .

Övriga möjligheter till inspelning

PowerPoint

Det går att skapa videopresentation av PowerPoint presentationer. Funktionen är inbyggd i programmet. Den inspelade materialet sparas lokalt och måste laddas upp på Play eller Kaltura för publicering. Mer information om hur du kan göra video av Powerpoint-presentationer ​​​​​​​.

Zoom

Inspelning kan även ske med videkonferensprogrammet Zoom. Läs om hur du kan kombinera tavla, pappersanteckningar och Zoom ​​​​​​​.

Inspelning i sal

KTH har även fysiska undervisningssalar där inspelning kan genomföras. Läs mer om föreläsningssalar med inspelning ​​​​​​​.

Kontakt och support

Om du behöver hjälp med användningen av Kaltura Capture eller Camtasia, kontakta e-learning@kth.se .

Innehållsansvarig:e-learning@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2020-10-19