Till innehåll på sidan

Vanliga problem och lösningar vid KTH Digicertus Exam

Här fins beskrivningar av vanliga problem som kan uppstå vid examination i datorsal med KTH Digicertus Exam. Problem kan uppstå med att logga in eller starta Safe Exam Browser (SEB), använda Canvas eller Möbius, eller med hårdvara. Sidan riktar sig till lokalt lärarnära stöd som hjälper tentamensvakter, till exempel vid uppstart.

Uppdaterat 8 februari 2023

KTH Digicertus Exam

Lösningen för examination i datorsal med nedlåsning har under hösten gått över från att vara ett projekt till att vara i förvaltning. Lösningen har i januari 2023 fått namnet KTH Digicertus Exam.  

Information om KTH Digicertus Exam, våren 2023

Datorerna startar inte upp med SEB

Alla datorer ska automatiskt starta med SEB aktiverat, men ibland kan något ha gått fel med schemaläggningen.

Lösning

Den enklaste lösningen är att låta studenterna logga in på datorerna med sina egna konton och därefter starta Safe Exam Browser (SEB) från startmenyn. Meddela tentamensadministrationen om att schemaläggningen inte fungerade.

Student har glömt sitt lösenord

Studenterna måste logga in på Canvas med sitt eget konto. Har någon glömt sitt lösenord behöver hen få hjälp att få ett nytt.

Lösning

Hänvisa studenten till instruktionerna på sidan . Det är viktigt att studenten själv skickar ärendet och inkluderar ett telefonnummer som studenten har tillgång till, eftersom instruktioner kommer med sms till detta telefonnummer. Studenten kan sedan ringa till IT-support för att ärendet ska hanteras snabbare. Hänvisa då till ärendenumret. 

Det går inte att logga in (Stale request) 

Om det har gått en längre tid sedan inloggningssidan laddades utan att någon har loggat in så kan studenten få ett felmeddelande om att det är en "stale request". Problemet var vanligare när SEB startade upp direkt på inloggningssidan, men nu har startsidan ändrats till en sida med en knapp som går till inloggningssidan.

Lösning

Starta om datorn. Då kommer SEB startas upp och det bör fungera att logga in. 

New Quiz-komponent laddar inte

En del av ett New Quiz laddas inte. Till exempel en fråga, bild eller kalkylatorn.

Lösning

Ladda om sidan med hjälp av omladdningsknappen i SEB. Om detta inte löser problemet, kontakta IT-support.

Möbiuskomponent laddar inte

En del av ett Möbiusquiz laddas inte. Frågeinnehåll (t.ex. ekvationer, svarsfält) läses inte in, knappar blir inaktiva osv.

Lösning

Ladda om sidan med hjälp av omladdningsknappen i SEB. Om detta inte löser problemet, testa att:

  • avsluta och öppna SEB igen
  • starta om datorn
  • byta till en annan dator.

Om inget av det löser problemet, kontakta IT-support.

Textinmatning i Möbius försvinner när man tillfälligt navigerar bort från quizet

Detta kan till exempel inträffa när deltagarna ombeds visa sin Canvas-inloggning och sitt ID. När de kommer tillbaka till Möbius är det de har skrivit borta.

Lösning

Möbius sparar information på skärmen (textinmatning) när man klickar på knappar i verktyget. Studenterna kan se till att deras svar sparas genom att antingen klicka på knappen "Next" eller "Previous".

Hårdvaruproblem

En dator, ett tangentbord eller en bildskärm kan sluta fungera.

Lösning

Om det är ett enkelt problem, till exempel att byta tangentbord, gör det. Om problemet är mer komplext eller tar längre tid att åtgärda flyttar du studenten till en annan dator och ringer sedan IT-support för att rapportera problemet.

Kontakt angående examination

Har du frågor om examination? Det finns kontaktpersoner för planering och samordning av examination på varje skola, och du kan även få hjälp med digitala upplägg från E-lärande.

Kontakt för examination

Innehållsansvarig:e-learning@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2023-04-14