Till innehåll på sidan

Debattartikel: Utveckla artificiell intelligens i linje med planetens behov

anirudh, Unsplash
Bild av Anirudh, Unsplash
Publicerad 2025-04-01

En nypublicerad debattartikel behandar AI:s roll inom hållbarhet i en tid präglad av globala kriser. Författarna föreslår ”The Earth Alignment Principle for Artificial Intelligence”, som inbegriper kontrollerad tillväxt av AI, rättvis tillgång och styrning baserad på stark social sammanhållning för att stödja hållbarhetsmål i linje med planetär stabilitet.

En debattartikel som introducerar principen om ”Earth alignment” för artificiell intelligens publicerades den 28 mars i Nature Sustainability. Artikeln är resultatet av en digital workshop, organiserad av US National Academy of Sciences, Nobel Prize Outreach och Microsoft, I samband med Nobelpris- toppmötet ”Truth, Trust and Hope”, som hölls i Washington DC i maj 2023.

Principen om ”Earth alignment” kommer i en tid av turbulens som saknar motstycke på flera nivåer. Planeten går in i en riskfylld era när 25 av 35 övervakade viktiga klimatsignaler slår nya rekord, vilket visar på otillräckliga framsteg i hanteringen av klimatkrisen. Samtidigt finns bevis för att sex av nio planetära gränser har överskridits i en värld präglad av växande konflikter, utarmad biologisk mångfald och ökad polarisering.

Dessa hot är tydligt sammankopplade och kräver transformativa, skalbara och tillgängliga lösningar – AI är en av dem. Intresset för dess potential att bidra till hållbarhetsmål har ökat inom forskning och politik. Tillämpningarna ökar i rekordhög hastighet för att möta behoven hos både privata och offentliga aktörer. Samtidigt finns en oro kring AI:s socioekonomiska och miljömässiga effekter på grund av energirelaterade utsläpp, materialbehov och resursanvändning.

Principen om ”Earth alignment” vilar på tre sammanlänkade pelare för att styra utveckling och spridning av AI. Dessa är: kontrollerad tillväxt för att inte driva på ohållbara konsumtions- och produktionsmönster, mer rättvis tillgång till AI-verktyg och system för att motverka ökad ojämlikhet, samt stark social sammanhållning för att säkerställa god styrning.

Artikeln leds av Owen Gaffney (Impact Officer vid Nobelpriset). Medförfattarna inkluderar, bland andra, högsta chefen vid National Academy of Sciences i USA, den globala hållbarhetschefen på Microsoft, ordföranden för Europeiska forskningsrådet samt en av FN:s AI-experter.

Läs artikeln i Nature Sustainability: The Earth alignment principle for artificial intelligence

Francesca Larosa är en av medförfattarna och var en av de inbjudna workshopdeltagarna på grund av sin forskning om AI:s hållbarhets- och klimatpåverkan. Francesca Larosa är Marie Curie-stipendiat vid KTH och knuten till KTH Climate Action Center och är inkommande post-doc till Avdelningen för historiska studier av teknik, vetenskap och miljö

Innehållsansvarig:ehlab@abe.kth.se
Tillhör: KTH Environmental Humanities Laboratory
Senast ändrad: 2025-04-01