Globala vattenutmaningar: Erasmus+-elever besökte WaterCentre@KTH

Den 25 mars deltog elever från Täby Enskilda Gymnasium i WaterCentre@KTH:s lunchföreläsning om vatten. De fick sällskap av elever från skolor i Tyskland, Irland och Spanien.
Genom Erasmus+-projektet Water and Life får eleverna lära sig mer om vatten som en förutsättning för liv. Projektet samlar deltagare från fyra länder – Sverige, Spanien, Irland och Tyskland – som alla står inför olika vattenrelaterade utmaningar. Som en del av programmet besöker eleverna alla deltagande länder för att studera frågorna på plats.
I Stockholm har fokus legat på vattenkvalitet och Östersjöns utmaningar, inklusive föroreningar och överfiske. Eleverna har även utforskat vattnets historiska betydelse för staden.
Arya Preetha Vijayan, postdoc med specialisering på markvattenflöden och transport av föroreningar från land till hav – särskilt i Östersjön – talade om vattnets betydelse och varför det ofta tas för givet. Enligt FN kommer fem miljarder människor att stå inför vattenbrist år 2050. Befolkningstillväxt, klimatförändringar, långvarig torka och stigande havsnivåer är några av de viktigaste orsakerna till att tillgång till rent dricksvatten inte längre kan tas för givet.