Till innehåll på sidan

Vattencentrum som brobyggare – stärker samverkan mellan KTH och Stockholms stad

Zahra Kalantari och Jonas Althage
Vattencentrums föreståndare Zahra Kalantari och Jonas Althage från Stockholms stad
Publicerad 2025-04-11

En fredag i början av april träffades forskare från KTH och tjänstepersoner från Stockholms stad för ett samverkansmöte i Stockholms stads lokaler på Fleminggatan. Syftet med mötet var att öka förståelsen för hur båda organisationerna kan dra nytta av varandra och samverka mer när det gäller forskning och utveckling.

Mingel i kaffepausen
Mingel i kaffepausen

Det långsiktiga målet är att starta fler utvecklingsarbeten anpassade efter verksamhetsbehovet och att få till fler

 strukturerade partnerskap mellan forskare och individuella behovsägare.

Initiativtagare till samverkansmötet var Vattencentrums föreståndare professor Zahra Kalantari och Jonas Althage, Skyfallsstrateg för Stockholms stad och en del av Vattencentrums styrgrupp. Från KTH:s sida deltog forskare inom området vatten, bro- och stålbyggnad och betongbyggnad. Jonas Althage hade främst bjudit in personer från Trafikkontoret, detta för att enklare hitta teman som passade gruppen som helhet.

Stora vinster med samverkan

KTH och Stockholms stad har haft ett samverkansavtal sedan 2014 och Jonas Althage ser stora vinster med samarbetet med Vattencentrum.

– Vattencentrum har en väldigt bred expertis och ett ännu bredare kontaktnät. Projekten som centrumet har i sin portfölj spänner över många områden. Jag tror de kan breddas ännu mer till områden som berör stadsutveckling och klimatanpassning, vilket är högaktuella områden för Stockholms stad att arbeta med. Det finns stora möjligheter för oss på Stockholms stad att nyttja KTH:s struktur med centrum för att underlätta en bredare samverkan mellan oss, där vi går in i en mer strukturerad och långsiktig samverkansprocess inom gemensamt prioriterade utvecklingsområden.

Möjlighet till fler samarbeten

Han menar att han och hans kollegor bör ställa sig frågan ”Hur kan jag använda mig av forskare för att uppnå målen i mitt arbete samtidigt som jag kan ge något som är värdefullt för den akademiska sektorn i gengäld?”

– Genom den typen av samarbeten får jag väldigt mycket för väldigt lite investerad tid.

Under möter var fokus på alla de möjligheter som finns för att starta fler och mer omfattande samarbeten.

– Jag tror att många som deltog inte riktigt tänker att de själva faktiskt har en jättefin möjlighet att göra detta, eftersom samverkan i forsknings- och utvecklingsarbeten upplevs vara något som kräver väldigt mycket energi och inte alltid kan göras som del i del löpande verksamheten. Det gäller nog faktiskt både från stadens och universitetets perspektiv. Och det var just detta vi fokuserade på – att vår respektive löpande verksamhet faktiskt till väldigt hög grad möjliggör samverkan mellan kommun och forskning, bara den görs under rätt förutsättningar.  

Öppen för fler samverkansmöten

Även Zahra Kalantari var nöjd med samverkansmötet.

– Det finns stor potential för att utveckla samarbetet vidare, och jag ser fram emot att utforska gemensamma utvecklingsområden där våra respektive verksamheter kan mötas och stärka varandra.

– Jag är öppen för fler samverkansmöten och att göra samma sak i större skala, om det finns ett intresse. Nu träffades vi bara under två timmar, men vi skulle även kunna ses för en heldags workshop. Då kan vi verkligen se till att matcha rätt forskare med rätt behovsägare, säger hon.  

Text: Åsa karsberg