Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

KTH-studenternas fältstudie vann pris för Sveriges bästa examensarbete i sitt ämne

En man i Bangladesh återvinner textil.

En idé som började med en nyinköpt skjorta ledde masterstudenterna Sean Meyer och Shimanto Goswami till en fältstudie om textilåtervinning i Bangladesh kopplat till den globala snabbmodeindustrin. Fältstudien resulterade i ett examensarbete som KTH-studenterna nu har vunnit ett prestigefyllt pris för.

Sean Meyer och Shimanto Goswami. 

När Sean Meyer och Shimanto Goswani, båda masterstudenter på programmet Hållbar samhällsplanering och stadsutformning på KTH, närmade sig sitt avslutande examensarbete för vårterminen 2024, funderade de båda på att göra projekt i sina respektive hemländer.

Sean Meyer upptäckte möjligheten att ansöka om resestipendium från KTH Field Studies (FS). När de tittade på en nyköpt skjorta och lade märke till att den var tillverkad i Shimanto Goswamis hemland Bangladesh, väcktes en tanke: varför inte titta närmare på den globala kläd- och snabbmodeindustrin?

När de skrev sin projektplan inför fältstudierna upptäckte Sean och Shimanto en plats i Bangladesh där mindre industrier återvinner textilavfall från snabbmodeindustrin. Tygerna omvandlas med hjälp av traditionella bangladeshiska handvävstekniker. Platsen är unik eftersom mindre än fem procent av textilavfallet i hela Bangladesh återvinns. Sean Meyer och Shimanto Goswami ansökte om FS resestipendium och blev två av de första internationella studenterna att tilldelas stipendiet.

Fältstudier i Bangladesh

Studenterna började sin resa i Dhaka, Bangladesh, där de flesta textilindustrierna i landet finns. Sean och Shimanto besökte industrierna, tittade på arbetsförhållandena och gick till basaren där återvunna tyger såldes. Detta ledde dem till den huvudsakliga fältstudieplatsen: Shaoil ​​Bazar, en liten by i norra Bangladesh.

Hela byn är beroende av textilåtervinning. För de flesta hushåll och det omgivande samhället är textilåtervinningen den primära inkomstkällan. Shimanto och Sean pratade med lokala vävare och olika aktörer i området för att lära sig mer om textilindustrin.

– Som stadsplanerare och arkitekter hade vi ingen kunskap om den globala textilindustrin innan våra studier. Fältstudierna hjälpte oss i den meningen att när man är på plats är det lättare att samarbeta med olika inblandade aktörer, genom intervjuer och platsbesök. Textilindustrin är vanligtvis gömd bakom stängda dörrar, så att få tillgång till några av de inblandade aktörerna var viktigt och unikt, säger Sean Meyer.

– Den här studien fick oss att ifrågasätta vår egen konsumtion eftersom byn är ett resultat av den globala snabbmodetrenden. Vi undrade hur vi som stadsplanerare och arkitekter kunde hjälpa till. Vår två månader långa vistelse i Bangladesh hjälpte oss att få en inblick i den globala textilindustrin, säger Shimanto Goswami.

För Sean var det bra att åka till Bangladesh med Shimanto, som kan kulturen och språket, vilket gjorde att han kunde få mer lokal erfarenhet, som att äta med familjerna och besöka olika hushåll, vilket var ovärderliga upplevelser.

– För mig var hela resan det jag gillade mest med fältstudierna. Hur vi reste runt i Bangladesh, fick en överblick över textilbranschen, träffade många olika människor, men även fritiden och resandet tillsammans. Det mest spännande inslaget var att besöka familjerna och uppleva hur öppna de är för utlänningar och forskare, och hur de bjuder in dig till sina hem. De visade sina maskiner, jobb och liv - de gjorde även det lilla extra som att erbjuda te och snacks. Förtroendet de hade för oss var unikt och spännande, säger Sean.

Den inhämtade informationen om byn, såsom aktörerna och infrastrukturen, gjorde det möjligt för Sean Meyer och Shimanto Goswami att gräva djupare i ämnet för att kunna göra en stadsplaneringsvision för platsen och skriva sitt examensarbete med titeln (re)Made in Bangladesh.

Tre män i Bangladesh säljer återvunna textilier.
Tre män i Bangladesh säljer återvunna textilier.

Arwidssonstiftelsens pris för bästa uppsats

Varje år rankar KTH fem av de bästa stadsbyggnadsprojekten från sina studenter och nominerinerar dem till Arwidssonstiftelsen. Andra svenska lärosäten, som Chalmers och Lunds universitet, gör samma sak.

Sean Meyers och Shimanto Goswamis projekt utsågs till 2024 års bästa examensarbete inom tillämpad stadsbyggnad, i konkurrens med de bästa stadsbyggnadsprojekten i hela Sverige, vilket gör priset mycket prestigefyllt.

– För mig är det ett erkännandet för inte bara vårt arbete utan också det arbete som de lokala aktörerna i Bangladesh utför. Det är även ett erkännande för KTH Field Studies som lät oss samla in kunskapen och ta den med oss för att sedan kunna sprida informationen genom olika plattformar, säger Sean Meyer och fortsätter:

– Det första jag gör nu när jag köper nya kläder är att titta på klädernas etiketter, så jag är mer medveten nu om var klädesplaggen kommer ifrån. Jag köper numera färre klädesplagg och försöker laga mina kläder i stället.

– Vi har också inspirerat andra vad gäller snabbmodekonsumtion. Efter en presentation jag höll om vårt projekt på konsultföretaget Sweco inledde de en diskussion om textilindustrin och snabbmode på sitt kontor, och de har blivit mer medvetna. Att höra sådant gör oss väldigt glada, säger Shimanto.

Rekommenderar andra att ansöka

För andra som funderar på att söka till KTH Field Studies är budskapet från Shimanto och Sean tydligt: ​​ta chansen och gör det!

– Det är ett underbart sätt att göra ditt examensarbete och att lära känna ett annat land och kultur. Du måste dock vara väldigt strategisk i hur du navigerar i fältstudierna, säger Sean.

Shimanto tillägger att det är viktigt att ha ett öppet sinne som fältstudiestudent.