Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Res hållbart när du ska studera utomlands

Försök resa så hållbart som möjligt. Inom Europa kan du få ersättning om du tar tåget till din utbytesdestination. Om du måste flyga finns sätt att hålla nere utsläppen.

Alla på KTH har ett ansvar att försöka hålla nere klimatpåverkan under resor i tjänst och utbildning. Ett viktigt steg är att välja alternativ till flygresor när det är möjligt.

Om möjligt, välj andra resesätt än flyg till din utbytesdestination. Det finns gott om studenter som rest med andra transportmedel som tåg - några studenter har till och med cyklat eller tagit segelbåt i samband med sitt KTH-utbyte.

Räkna ut resans klimatpåverkan

Det finns många olika hemsidor med tjänster där du kan beräkna din resas klimatpåverkan. Plattformen Klimatsmart semester har tagits fram av flera olika parter vid exempelvis Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola . Även Anneli Kamb, som numera är doktorand vid Strategiska hållbarhetsstudier på KTH, har deltagit i projektet.

klimatsmartsemester.se  kan du beräkna din resas utsläpp och jämföra mellan olika resealternativ. På webbplatsen finns även mängder med olika tips och länkar som kan hjälpa dig att resa mer hållbart.

Tips för dig som vill åka tåg

Tåget är ett miljövänligt, tryggt och förhållandevis snabbt transportmedel för att ta sig runt mellan länder utan att flyga. Att åka tåg från Sverige till andra länder inom Europa kan kräva en del planering för att hitta rätt tider och biljetter, men du kan få mycket hjälp online.

Några tips för att resa med tåg i Europa:

I många länder går utvecklingen av höghastighetståg snabbt, med Kina och Japan som kända exempel. Även om du behöver ta flyget till ett annat land, kan du undersöka möjligheterna att åka tåg inom landet eller regionen till din slutdestination.

Kombinera tåg med flyg

Ibland kan det upplevas besvärligt och tidskrävande att ta tåget jämfört med att flyga. Men tänk på att flyg även innebär mer än bara den effektiva flygtiden: Du behöver ta dig till flygplatsen i god tid, ta höjd för mellanlandningar och eventuella tidiga avgångar med övernattning, samt tid för transfer till stadskärnan.

Ett tips är att du kan dela upp din resa och på så sätt minska dina utsläpp väsentligt, utan att det tar mycket extra tid. Schablonmässigt kan du minska dina utsläpp med upp till 40 procent genom att exempelvis ta tåget från Stockholm till Köpenhamn och sedan fortsätta med flyget i Europa.

Här är några räkneexempel:

Tåg + flyg Stockholm - Paris: 31 procent lägre utsläpp:

  • Flyg direkt: 405 kg CO2. Restid cirka 5 timmar.
  • Flyg till Berlin, nattåg till Paris: 278 kg CO2, spar 31 procent. Restid 10-12 timmar.

Tåg + flyg Göteborg - Zûrich: upp till 58 procent lägre utsläpp:

  • Flyg till Zürich med mellanlandning i Köpenhamn : 305 kg CO2. Restid cirka 6-7 timmar.
  • Flyg till Berlin, nattåg till Zürich: 207 kg CO2, spar 32 procent. Restid 8-9 timmar.
  • Tåg till Köpenhamn, flyg till Hamburg, nattåg till Zürich: 128 kg CO2, spar 58 procent. Restid 11-12 timmar.

Tåg + flyg Stockholm - Glasgow: upp till 44 procent lägre utsläpp:

  • Flyg med mellanlandning i Amsterdam: 473 kg CO2. Restid 8-9 timmar.
  • Flyg direkt till Edinburg, tåg till Glasgow: 344 kg CO2, spar 27 procent. Restid 6-7 timmar.
  • Tåg till Göteborg, flyg till Edinburgh, tåg till Glasgow: 264 kg CO2, spar 44 procent. Restid cirka 10 timmar.

Ovanstående exempel är hämtade från Klimatsmart magasin där du kan läsa mer om kombinerade resor: Flyg + tåg istället för bara flyg (klimatsmartsemester.se) .

Flyg åt ett håll och ta tåget åt det andra hållet

Du kan även kombinera flyg och tåg genom att exempelvis ta flyget åt ena hållet och tåget åt det andra när du ska till och från din utbytesdestination. Flera studenter väljer att kombinera den ena sträckan med semester och besök i olika städer. Kanske vill du se Berlin eller Paris på vägen till din utbytesdestination, eller kanske passar du på att besöka ett bröllop eller möta upp några kompisar på hemvägen? Gör resan till och/eller från utbytet till något mer än en transportsträcka.

Resebidrag via Erasmus+

Om du åker på utbytesstudier via Erasmus+ kommer du att tilldelas resebidrag. Du kan även få extra ersättning för grönt resande. Till grönt resande räknas tåg, cykel, buss, och carpooling. Ersättningen beräknas på avståndet till din studiedestination. Du kan även få extra resdagar att använda till din destination beroende på avståndet.

Läs mer om Erasmusstipendiet och resebidraget

När du behöver flyga

Många gånger är flyg det enda rimliga alternativet till din utbytesdestination - exempelvis på grund av avstånd, infrastrukturella eller säkerhetsmässiga hinder, eller för att är logistiskt eller ekonomiskt för svårt att resa på ett alternativt sätt.

Några tips för att hålla nere klimatpåverkan om du måste flyga:

  1. Kombinera flyg med andra transportsätt. Behöver du flyga hela vägen till din destination? Du kan minska dina utsläpp väsentligt genom att dela upp din resa (se mer info högre upp på sidan). Om du ska vidare till en annan stad inom samma land och region kanske det finns smidig och säker regional transport med exempelvis tåg?
  2. Välj direktflyg om möjligt. Ju färre mellanlandningar, desto färre utsläpp från start och landning.
  3. Packa inte för mycket. Mer vikt ger högre utsläpp. För många stora väskor är dessutom krångligt att ta sig runt med.
  4. Välj ekonomiklass. Det är inte bara det mest logiska sett ur en studentbudget - i ekonomiklass får fler personer plats på samma yta, vilket är ett mer effektivt nyttjande av flygplanets utrymme.