Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Säkerhet, pass, försäkringar och hälsa under utlandsstudier

Här hittar du som ska studera utomlands via KTH mer information om säkerhet, pass, visum, försäkringar och vaccinationer. Läs på ordentligt så att du vet vad du ska göra om du på något sätt råkar illa ut.

Några enkla tips kring säkerhet

Här är några enkla tips kring säkerhet inför dina studier utomlands:

  1. Läs på ordentligt om din destination - ju mer du vet, desto lättare kan du undvika att råka illa ut.
  2. Kontrollera att du har giltigt pass och visum.
  3. Ha koll på att du har de vaccin och mediciner du behöver.
  4. Håll kontakt med dina anhöriga och KTH. Om du på något vis råkar illa ut - hör av dig snarast möjligt.
  5. Koppla från mobilsvar och dataroaming så att du slipper råka ut för höga telefonkostnader.
  6. Skriv upp ditt kontokortsnummer. Förvara informationen på ett annat ställe än i plånboken. Se till att ha telefonnumret till din bank tillgängligt så att du kan spärra ditt kontokort ifall du skulle bli av med kortet.

Information om din destination

Läs på ordentligt om landet och regionen du ska till. Ju mer du vet om din destinations seder, klimat, religion, politiska läge och brottslighet, desto lättare har du att klara dig på egen hand och undvika riskabla situationer. Var beredd på att myndigheter och rättsväsende kan fungera på ett helt annat sätt i andra länder jämfört med Sverige. Om du på något vis råkar illa ut, meddela alltid din internationella koordinator på KTH snarast möjligt.

Förbered dig exempelvis genom att studera resmålet på Utrikesdepartementets webbplats för att få eventuella reserekommendationer samt aktuella kontaktuppgifter till ambassad eller konsulat. UD Resklar, Utrikesdepartementets rese-app, ger dig aktuell information och konkreta tips som kan göra din resa trevligare. Läs mer om UD Resklar på regeringen.se .

Anmäl dina kontaktuppgifter

Uppdatera din kontaktinformation i Ladok. På så sätt har KTH möjlighet att nå dig om en krissituation skulle uppstå. Den information som är extra bra att uppdatera är mobilnummer, e-postadress samt hemadress. Ändra kontaktuppgifter i Ladok .

Om du är svensk medborgare, anmäl dig till svensklistan. På så sätt kan Utrikesdepartmentet eller ambassaden komma i kontakt med dig vid eventuella krissituationer i landet du besöker. Om du är medborgare i ett annat land än Sverige kan du undersöka om landet har en motsvarande lista. Läs mer om svensklistan på regeringen.se .

Informera gärna dina anhöra och din internationella koordinator på KTH om din resplan. Håll kontakt med dina anhöriga under din tid utomlands. Sms räcker ofta långt.

Pass och visum

Du måste ha ett giltigt pass under dina utbytesstudier. Om du har ett giltigt pass bör du även kontrollera passets giltighetstid. Många länder kräver att ditt pass ska vara giltigt ett halvår efter det datum du planerar att återkomma till Sverige efter dina utbytesstudier. Om ditt pass inte har en tillräckligt lång giltighetstid är det viktigt att du förnyar det direkt då vissa utomeuropeiska universitet kommer att be om ditt passnummer i din ansökan.

Om du är EU-medborgare behöver du inget visum för utbytesstudier inom Erasmus, men du kommer behöva visum för studier i Storbritannien och de flesta länderna utanför Europa. Ansök om visum när du har fått ditt antagningsbesked från värduniversitetet. Du hittar mer information om visumansökan hos respektive lands ambassad.

Det kan ta tid att få ett studerandevisum, för många länder över en månad. Om du planerar att resa runt i landet före studiestart eller gå en språkkurs är det extra viktigt att vara ute i god tid. Ska du resa till ett EU-land behöver du inte ansöka om uppehållstillstånd. Om du däremot inte är EU-medborgare och ska studera i ett annat EU-land behöver du ansöka om uppehållstillstånd.

Försäkring

Som programstudent på KTH täcks du av försäkringen Student UT om du under dina utbytesstudier. Försäkringen gäller även för dig som genomför examensarbete eller praktik utomlands så länge det finns en skriftlig överenskommelse med mottagaren. Försäkringen gäller dygnet runt under hela din utbildningstid, inklusive under direkt resa mellan Sverige och landet du ska studera i. Observera att försäkringen inte gäller om du reser till andra länder eller till platser där det svenska utrikesderpartmentet har en reseavrådan. Läs UD avråder på regeringen.se .

Det är ditt ansvar som utresande student att läsa igenom försäkringsvillkoren innan din avresa och avgöra om du behöver kompletterande försäkring. Läs på om försäkringen Student UT och dess villkor på Kammarkollegiets hemsida: . Om du tecknar en egen försäkring är det möjligt att ta extra studielån hos CSN för att täcka kostnaderna.

Försäkringen omfattar en mängd områden exempelvis personskadeskydd, akut sjuk- och tandvård, och egendomsskydd. Vid ett eventuellt försäkringsärende, exempelvis om du blir akut sjuk eller utsatt för brott, ska du fylla i en skadeanmälan där du ansöker om ersättning för dina utlägg. Skadeanmälan finns tillgänglig för nerladdning på Kammarkollegiets hemsida och måste signeras av både dig och din internationella koordinator på KTH innan den kan skickas till Kammarkollegiet. Se till att kontakta din internationella koordinator om du råkar ut för ett försäkringsärende.

Hälsa

Vaccinationer

Kontrollera i god tid om du behöver komplettera ditt vaccinationsskydd. Om du ska studera inom EU behövs du i allmänhet inte vaccinera dig. Du kan vaccinera dig på vårdcentral eller vid vaccinationscentraler. Tänk på att du kan behöva vara ute i god tid om du behöver vaccineras, gärna en månad innan resan. Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan.

Europeiska sjukförsäkringskortet

Om du ska studera inom EU/EES, Schweiz eller Storbritannien bör du beställa ett det Europeiska sjukförsäkringskortet, ett så kallat EU-kort. Kortet är gratis och du beställer det via Försäkringskassan. Kortet ger dig rätt till sjukvård och tandvård som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem när du är i ett EU-land, EES-land eller i Schweiz. Kortet gäller bara för den vanliga offentliga vården.

Läs mer och beställ sjukförsäkringskortet på forsakringskassan.se

Läkemedel på resa

Om du behöver ha med läkemedel bör du ta med dem i sin originalförpackning. På så sätt har du något att visa upp både om du behöver kontakta vården utomlands och om tullen undrar vad du har med dig. Du behöver ett intyg om du tar läkemedel som anses vara narkotika, som vissa sömnmedel och starka smärtstillande läkemedel. Apoteken kan skriva ett sådant intyg. I vissa länder krävs ett läkarintyg. Landets ambassad kan ge besked om vilka regler som gäller för just där.

Läs mer om resa med medicin på lakemedelsverket.se