
Doktorand inom adaptiv separation i dynamiska nanofibrillära nätverk
Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa
Projektbeskrivning
Forskarutbildningsämne: Fiber och Polymervetenskap
Vi välkomnar ansökningar till en fullt finansierad doktorandtjänst inom ERC-projektet DynanoNet, som syftar till att utveckla material, metoder och teknologier för adaptiv separation av molekyler och partiklar med hjälp av dynamiskt justerbara nanofibrillära nätverk. Din uppgift är att studera migrationen av vätskor, molekyler och partiklar genom nanofibrillära nätverk och att justera nätverkens maskstorlek med olika stimuli. Målet är att utveckla nya adaptiva separationstekniker inom medicinsk vetenskap och andra områden. Du kommer att vara en del av en världsledande forskningsmiljö dedikerad till att förstå och tillämpa nanofibrillära nätverk - i detta fall i syfte att lösa separationsutmaningar med hjälp av de unika egenskaperna hos nanofibrillära glaser och geler skapade av hållbara råmaterial.
Förutom ett stort vetenskapligt intresse bör den sökande ha en bakgrund inom fysikalisk kemi, yt- och kolloidvetenskap, materialvetenskap eller närliggande områden. Erfarenhet av nanofibrillära material/dispergeringar eller gel-/membranfiltrering är meriterande.
Mer information om Dr. Benselfelt
Mer information om avdelningen
Mer information om forskningsmiljön: institutionen, CBH-skolan, WWSC och Treesearch
Handledning: Dr. Tobias Benselfelt, Professor Daniel Söderberg och Dr. Tomas Rosén föreslås handleda doktoranden. Rådgivare: Senior Professor Lars Wågberg.
Vi erbjuder
- Möjligheten att doktorera i en dynamisk, internationell forskarmiljö i samarbete med industrin och framstående universitet världen över.
- En arbetsplats med många anställningsförmåner och månadslön enligt KTH: s avtal för doktorandlöner.
- Forskarutbildning vid ett lärosäte som är aktivt och stöttande i frågor som rör t.ex. arbetsvillkor, jämställdhet och mångfald samt studiemiljö.
- Möjlighet att arbete i en multidisciplinär forskningsgrupp som studerar allt från grundläggande fysik och kemi, till applicerad forskning inom electronik.
Behörighet för antagning
För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7 39 § högskoleförordningen) krävs att den sökande har grundläggande behörighet:
- avlagt en examen på avancerad nivå, eller
- fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
- på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Utöver ovanstående finns också ett obligatoriskt krav på engelska motsvarande Engelska B/6.
Urval
För att lyckas med dina doktorandstudier på KTH behöver du vara målinriktad och ihärdig i ditt arbete. Vid urval av de sökande bedöms förmågan att:
- självständigt driva sitt arbete framåt,
- kunna samarbeta med andra,
- ha ett professionellt förhållningssätt och
- analysera och arbeta med komplexa frågor.
Efter behörighetskraven kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper.
Målexamen: Doktorsexamen
Information om antagning och anställning
Endast den som antagits till forskarutbildning får anställas som doktorand. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. En anställd doktorand kan i begränsad omfattning (högst 20 %) utföra vissa arbetsuppgifter inom t.ex. utbildning och administration. En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. Vid studier som ska avslutas med licentiatexamen får den sammanlagda anställningstiden inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under två år.
Fackliga representanter
Kontaktuppgifter till fackliga representanter.
Doktorandsektionen (Tekniska högskolans studentkår)
Kontaktuppgifter till doktorandsektionen.
Ansökan
Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.
Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).
Ansökan ska ha följande innehåll
- CV med relevanta professionella erfarenheter och kunskaper.
- Ansökningsbrev med en kortfattad redogörelse om varför du vill bedriva forskarstudier, om dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. (Max 2 sidor)
- Kopior av examensbevis och betyg från tidigare universitetsstudier och intyg på uppfyllda språkkrav (se ovan). Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumentet inte är utfärdade på ett av dessa språk. Kopior av original ska vidimeras.
- Representativa publikationer eller tekniska rapporter. För längre dokument, bifoga gärna en sammanfattning (abstract) och en webblänk till den fullständiga texten.
Övrigt
Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.
För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering.
Det kan förekomma att en anställning hos KTH är placerad i säkerhetsklass. Om så är fallet för just denna anställning görs en säkerhetsprövning av sökande i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) efter samtycke. I dessa fall är en förutsättning för anställning att sökande blir godkänd efter säkerhetsprövning.
Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.
Om KTH
KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. Läs mer här
Tidsbegränsad anställning
Heltid
100%
September/Oktober 2025 eller enligt överenskommelse
Månadslön enligt KTH:s avtal för doktorandlöner
1
Stockholm
Stockholms län
Sverige
PA-2025-1116
2025-04-10
2025-05-19