KTH Climate Action Centre presenterar mottagarna av 2025 års miljöuppsatsstipendium

Genombrott inom vattenrening, urban och ekologisk hållbarhet samt innovativa lösningar för termisk energilagring, är några av de teman som utforskas av årets mottagare av stipendiet från Stiftelsen Sveriges Ingenjörers miljöfond. Varje utvalt exjobbsprojekt har tilldelats 50 000 kronor för dess potential att hantera miljöutmaningar och bidra till praktiska lösningar i Sverige och globalt.
2025 års stipendium från Stiftelsen Sveriges Ingenjörers miljöfond fick in många innovativa exjobbsförslag, varav tio projekt valdes ut. Resultatet blev stor variation i individuella projektintressen och stipendiater med olika nationaliteter. Gemensamt för de utvalda projekten var tydligt fokus på miljömässig hållbarhet, vetenskaplig metodik och klimatlösningar.
KTH Climate Action Centre har hjälpt till med urvalet utifrån kriterier från Sveriges Ingenjörer, där vetenskaplig kvalitet, potential att hantera miljöutmaningar och möjligheten att bidra till praktiska lösningar i Sverige var avgörande. Centrumets vice föreståndare, Karin Larsdotter, kommenterar:
– Vi är glada över att få stötta de här talangfulla studenterna och se deras entusiasm för forskning. Deras innovativa idéer stack verkligen ut, och det är särskilt inspirerande att se deras engagemang för hållbarhet och konkreta miljölösningar.
Projekt med verklig miljöpåverkan
Flera av årets projekt syftar till att utveckla nya energilösningar – som att utvärdera potentialen hos second-life EV-batterier för integrering med förnybar energi, samt att utveckla prediktiva modeller med maskininlärning för att optimera energiförbrukning i integrerade system. Termisk energilagring är ett annat viktigt område där forskning kring fasändringsmaterial (PCM) ska genomföras i KTH Live-in-Lab.
Vatten- och ekosystemresiliens är andra centrala teman, med projekt som studerar avlägsnande av mikroföroreningar med hjälp av hålfibermembran och analyserar orsakerna till algblomning i Uppsalas dagvattendammar. En studie om vattenbrist i Oruro, Bolivia, undersöker grundorsaker och möjliga lösningar, medan ett annat projekt utforskar naturorienterade strategier för att förbättra välbefinnandet i stadsmiljöer.
Ett fullspäckat schema
Under våren kommer studenterna att delta i en serie evenemang utformade för att stärka dem i deras forskning och utöka deras professionella nätverk. Bland dessa “Masterclass”-sessioner finns föreläsningar med forskare som Daniel Adshead och Mattias Höjer, och teman som hållbarhetsstrategier, klimatanpassning och praktisk forskning i fokus. Dessutom arrangeras flera utbyten mellan KTH:s stipendiater och välkända institutioner som Wharton Business School och Nanyang Technological University.
– Vi hoppas att dessa evenemang ska hjälpa studenterna med sina examensarbeten och utgöra en miljö där de kan utbyta idéer och perspektiv,” säger Sayed Zaky, studentmedarbetare vid KTH Climate Action Centre.
Framåt slutet av terminen kommer projekten att presenteras för en bredare publik. Håll utkik för att ta del av dessa lovande unga forskares bidrag!
Stipendiet, som finansieras av Sveriges Ingenjörer genom Miljöfonden, syftar till att stärka forskningen inom miljöområdet i Sverige. Varje examensarbete tilldelas 50 000 SEK.