Nyheter
-
Möt doktoranderna som forskar om ett mer hållbart livsmedelssystem
From left to right: Yuvarani Masarapu, Cameron Kennett, Vishal Parekh Publicerad 2025-04-16Från cirkulära livsmedelssystem till hållbar konsumtion och tarmhälsa, tar sig doktorander vid KTH FOOD an några av de mest angelägna utmaningarna inom livsmedelssektorn. Genom spetsforskning, tvärvet...
Läs artikeln -
Att utforska urban mat-ojämlikhet: Hur rumslig analys kan bygga hälsosammare städer
Ioannis Ioannidis. Photo: private Publicerad 2025-04-08Tillgång till näringsrik, prisvärd mat är en grundläggande aspekt i urbant välbefinnande, men i många städer är "matöknar" — områden med bristande tillgång på färsk och hälsosam mat — ett växande prob...
Läs artikeln -
Livsmedelsstrategin 2.0 – Hållbarhet, hälsa och innovation måste stå i centrum
Publicerad 2025-04-01Läs artikeln -
Kick-off för framtidens mat: PLENTY's hållbarhetsuppdrag
Publicerad 2025-03-31För att fira att PLENTY – A Centre for Symbiotic and Circular Food Provisioning tilldelats 85 miljoner SEK i anslag, höll KTH en kickoff den 11 februari. Dagen var början på ett gemensamt, ambitiöst a...
Läs artikeln -
Dr. Rose Jennings om att främja urbant jordbruk för mer rättvisa livsmedelssystem
-
Att överbrygga djurbaserade och alternativa livsmedel: Maija Greis om design av modifierade livsmede
Maija Greis. Photo by: Anna Karlsson Publicerad 2025-03-04När molekylärbiologi, kemiteknik och livsmedelsvetenskap kopplas samman kan forskning bana väg för hållbara och innovativa livsmedelslösningar. Möt Maija Greis, postdoktor på KTH FOOD, som arbetar med...
Läs artikeln -
Support for Formas Career Grant for Early-career Researchers
-
Sadia Ullah and Lisa Kappel on Reducing Pathogen Control Challenges in Industrial Agriculture
Lisa Kappel (left) and Sadia Ullah (right) presenting their research. Publicerad 2025-01-14On December 10th, KTH FOOD hosted the final Faculty lunch seminar of the year, featuring postdoctoral researchers Lisa Kappel and Sadia Ullah. The seminar centered on reducing the pathogen burden usin...
Läs artikeln -
Hello there, Francisco Vilaplana!
Publicerad 2025-01-14Meet Francisco Vilaplana, Professor of Glycoscience at KTH, who wants us to pay more attention to Complex carbohydrates – possibly the most diverse biomolecules that exist.
Läs artikeln -
New Study Explores Business Models for Urban Farming: A Collaborative Effort by KTH FOOD and IVL
-
Unlocking Hidden Structures: Marjorie Ladd Parada on X-ray Techniques in Food and Material Science
Marjorie Ladd Parada. Photo: Andrea Kron Publicerad 2024-12-03Marjorie Ladd Parada shared her work on the application of X-ray techniques in food and material science during last week’s KTH FOOD faculty seminar.
Läs artikeln -
Sky High Hopes: Researchers Discuss Vertical Farming and Its Role in Modern Agriculture
From the left: Elisabet Henriksson, Maria Bustamante & Michael Martin. Photo: Andrea Kron // Edited with Adobe Publicerad 2024-11-28On November 14, Urban Deli hosted a breakfast talk with KTH FOOD researchers on the theme of vertical farming. The panel discussed the potential and pitfalls of this innovative type of food production...
Läs artikeln -
Nytt forskningscentrum ska stärka Sveriges matförsörjning
Restprodukten från produktion av rapsolja är rik på kostfibrer, antioxidanter och protein. Den skulle kunna användas till mänsklig konsumtion, säger Francisco Vilaplana, centrumföreståndare för nystartade PLENTY. Foto: Niklas Johansson/Unsplash. Publicerad 2024-11-28De senaste årens extremväder med torka och översvämningar, coronapandemin och Rysslands invasion av Ukraina, har belyst stora sårbarheter i såväl svensk som global livsmedelsförsörjning. Nu utses KTH ...
Läs artikeln -
Next Generation Foods: Maija Greis on Sensory Perception and Precision Fermentation
Maija Greis. Photo by: Andrea Kron Publicerad 2024-11-19KTH FOOD’s newest addition, Dr. Maija Greis, introduced her research on sensory perception and precision fermentation during a lunch seminar on Tuesday, November 5th.
Läs artikeln -
Blå mat får finansiering till 2028
Publicerad 2024-11-14Blå mat - Centrum för framtidens sjömat beviljas medel för ytterligare fyra år av Forskningsrådet Formas.
Läs artikeln -
Europeisk havsodling stärks genom AI-teknik
”Vi försöker hitta sätt att bli mer och mer konkurrenskraftiga”, säger Fredrik Gröndahl, föreståndare för Blue Food Seafood Centre. Flera AI-projekt är på gång, med målet att öka konkurrenskraften inom den globala havsodlingsindustrin. ( Charlotte Rosell foto) Publicerad 2024-11-13För att kunna konkurrera med storskaligt vattenbruk i Asien kan europeiska havsodlare få stöd av artificiell intelligens som utvecklats av KTH-forskare.
Läs artikeln -
Exploring Food Commons: Naomi Lipke on Participatory Innovation and Foodsharing
Photo by Rikard Rensfelt Publicerad 2024-11-07Naomi Lipke shares her insights into foodsharing—a unique, community-driven approach that not only redistributes surplus food but also fosters resilience and mutual support among its participants. Dis...
Läs artikeln -
KTH FOOD and IVL Showcase Sustainable Food Innovations
Publicerad 2024-11-06On October 17th, KTH FOOD, IVL, Neiker and Ecobloom met for an engaging event highlighting the latest research on sustainable agriculture and food systems.
Läs artikeln -
Gastrointestinal matsmältning: Marta Martínez-Sanz om strukturella metoder för livsmedelsvetenskap
Publicerad 2024-10-29KTH var nyligen värd för forskaren Marta Martínez-Sanz från CSIC, det spanska nationella forskningsrådet, som under en dag på KTH presenterade sina senaste insikter om struktur och smältbarhet hos mat...
Läs artikeln -
Arla Foods Team besöker KTH för kunskapsutbyte om hållbar matforskning
Publicerad 2024-10-24Den 3 oktober hade KTH nöjet att välkomna Science and Innovation-teamet från Arla Foods för en dag fylld av insiktsfulla diskussioner och utbyte av kunskap. Besöket behandlade viktiga områden inom mat...
Läs artikeln