Till innehåll på sidan

Forskare berättar

I dessa artiklar kan du ta del av exempel på vad KTH FOODs affilierade forskare arbetar med. Forskarna delar med sig av sin ämnesexpertis, utmaningar inom olika forskningsområden och tankar inför framtiden.

  • Barbro Fröding. Foto: Maria Fredriksson.
    Mer än bara teknik: Barbro Fröding om vikten av livsmedelsetik
    13 maj 2025


    När man diskuterar framtidens mat och hållbara livsmedelssystem läggs fokus ofta på innovativa, tekniska lösningar. Barbro Fröding, senior forskare vid avdelningen för filosofi på KTH och ledare för e...

  • Ioannis Ioannidis. Photo: private
    Att utforska urban mat-ojämlikhet: Hur rumslig analys kan bygga hälsosammare städer
    8 apr 2025


    Tillgång till näringsrik, prisvärd mat är en grundläggande aspekt i urbant välbefinnande, men i många städer är "matöknar" — områden med bristande tillgång på färsk och hälsosam mat — ett växande prob...

  • Jonas House
    En resa genom Europa för att utforska hållbara livsmedelssystem - Möt Jonas House
    16 okt 2024


    Jonas House började nyligen på KTH som första postdoktor vid KTH FOOD, där han kommer att bidra till innovativ forskning om hållbara livsmedelssystem. Jonas kommer ursprungligen från Storbritannien oc...

  • Emrah Karakaya, foto: Jannis Politidis
    Ett livslångt lärande om livsmedelsövergångar
    13 mar 2024


    Emrah Karakaya är docent inom industriell dynamik och hållbara affärsmodeller. I sin forskning undersöker han hur olika industrisektorer – exempelvis inom energi och livsmedel – förändras och blir mer...

  • Rebecka Milestad, photo: Fredrik Persson
    Hallå där, Rebecka Milestad! 
    20 feb 2024


    Rebecka Milestad är agronom, doktor i landsbygdsutveckling och docent i miljöstrategiforskning. Milestad bedriver tvärvetenskaplig forskning ur ett systemperspektiv om jordbruks- och livsmedelsresilie...

  • Profilbild på Luca Urciuoli
    Hallå där, Luca Urciuoli!
    5 sep 2023


    Luca Urciuoli forskar om hantering av supply chain management, och förklarar att svinnet i livsmedelssektorn är enormt och en utmaning vi inte lyckats lösa än. Han tillägger att matsvinn oundvikligen ...

  • Stefania Giacomello
    Hallå där, Stefania Giacomello!
    30 maj 2023


    Giacomello bedriver sin forskning inom spatial biology, och hon studerar hur biologisk information om celler i en vävnad är uppbyggd i 2D. Hennes forskargrupp siktar på att upptäcka den nära kopplinge...