Forskarna som vill hjälpa oss att sova bättre

Musik kan hjälpa oss att somna – men vilken musik fungerar bäst? Det är en av frågorna som ett internationellt konsortium inom ljud, musik och sömn tittar närmare på.
Enligt en nyligen genomförd dansk studie hade 50 procent av befolkningen kämpat med sömnproblem under de senaste två veckorna. Kira Vibe Jespersen, universitetslektor vid Aarhus universitet, berättar att människor använder många olika självhjälpsstrategier för att somna. Att lyssna på musik är en populär strategi, särskilt bland unga människor.
– Med tanke på hur många som använder musik för att somna och traditionen med vaggvisor, har jag alltid varit förvånad över hur lite forskning som har gjorts på det här området. Det finns tillämpningar i verkliga livet, men det finns faktiskt en mycket begränsad förståelse, säger Jespersen.
Sömnstörningar ökar i omfattning
Hon är en del av Lullabyte-projektet, ett konsortium bestående av universitet och forskningsinstitut från sju europeiska länder. Målet är att överbrygga klyftan mellan musikvetenskap, sömnforskning, neurovetenskap och datavetenskap.
– Sömn är avgörande för vår hälsa och vårt välbefinnande, och sömnstörningar ökar. Ljud är ett icke-farmakologiskt alternativ för att hantera sömnproblem, säger Sandra Pauletto, universitetslektor vid KTH och svensk ledare för konsortiet.
Lullabytes struktur ger forskarna en unik möjlighet att sammanföra och dela med sig av insikter från en rad olika discipliner och erfarenheter.
– Forskningsgrupperna är alltid tvärvetenskapliga och överlappar varandra med minst två eller ibland tre disciplinära aspekter. Vi försöker se på utmaningar från alla möjliga håll, säger Miriam Akkermann, professor vid Freie Univerität Berlin och konsortiets huvudkoordinator.
Musik: en vanlig självhjälpsstrategi
Det är välkänt att många människor lyssnar på musik när de försöker somna. Enligt en ny studie av Jespersen och hennes kollegor har 29 procent använt musik för att somna under det senaste året och 20 procent gör det varje månad.
Men fungerar det? Ja, i vissa fall. Tidigare kliniska prövningar har visat på en positiv effekt av musik på sömnen. Men forskarna vet inte tillräckligt om när och hur människor använder musik för att somna i vardagen.
– Vi vet att många människor uppger att de lyssnar på musik, men vilken musik lyssnar de på och varför? Och vad är effekten av musiken? säger Jespersen.
I slutändan vill Lullabytes forskare hjälpa människor att fatta bättre och mer välgrundade beslut om vilken typ av musik som fungerar bäst för att somna. Detta kommer förhoppningsvis att ha en större inverkan ur ett folkhälsoperspektiv.
– Sömn är en del av varje människas liv. Genom att öka vår förståelse för hur musik kan påverka sömnen kommer vi att få veta mer om sömnen som fysiologisk process och om de hjärnmekanismer som ligger bakom den, säger Jespersen.
Text: Jon Lindhe ( jlindhe@kth.se )
Bild: Charlotte Alnersson och Jon Lindhe