Läderväskan som görs av svamp

Från sunkiga matrester till en snygg läderväska. I ett nytt projekt ska forskare från bland annat KTH undersöka hur man genom bioteknik kan framställa hållbar läder av maten vi slänger.
En tredjedel av all producerad mat slängs. Nedbrytningen av matavfallet orsakar dessutom stora mängder växthusgaser, sammanlagt tio procent av de globala utsläppen. Nu ska forskare från KTH, Högskolan i Borås och Karlstads universitet använda matavfall för att producera svampläder.
Hållbarhetsvinsterna är flera. Svampläder kan även kunna ersätta naturligt läder och vanligt konstläder som båda har negativ miljöpåverkan.
– Jag tror att materialet har stor potential för olika accessoarer som plånböcker, bälten och handväskor, säger Minna Hakkarainen, professor på avdelningen för polymerteknologi vid KTH, som även hoppas att produkter för interiörer i fordon, exempelvis rattklädsel, kan komma i fråga.
Odlas på matavfall
Forskningen bygger på tidigare projekt som visat att trådformiga (filamentösa) svampar som odlats på matavfall kan användas för att producera medicinska textilier och svampläder. Nu är syftet bland annat att effektivisera svampodlingsprocessen, att skala upp och att stärka svamplädrets hållbarhet och mekaniska egenskaper.
KTH bidrar särskilt till kvalitetsförbättringen av ”lädret” genom modifiering med hjälp av grön kemi.
– Vi ska förbättra prestanda och hållbarhet hos svampmaterialet, som produceras vid Högskolan i Borås, för att nå fram till den kvalitet och känsla som krävs för verkliga applikationer, säger Minna Hakkarainen.

Modeindustrins miljöpåverkan
Forskarna samverkar med partner från mode- och bilindustrin, som kommer att ta fram prototyper för vissa produkter. I
dagsläget är tillverkningen av naturläder en viktig bidragande orsak till modeindustrins miljöpåverkan genom utsläpp av växthusgaser. Andra utmaningar är etiska aspekter inom djuruppfödning, som även kräver stora resurser i mark och djurfoder.
– Det finns också steg inom läderproduktionen där skadliga kemikalier används och förorenar miljön genom utsläpp i avloppsvatten, säger Minna Hakkarainen.
Vanligt konstläder å sin sida har vanligtvis kortare livslängd och är tillverkade av material som kan innehålla miljö- och hälsoskadliga ämnen.
Förhoppningen enligt forskarna är att det redan inom några år kan finnas produkter gjorda av svampläder ute i butikerna, om forskningsprojektet löper väl.
Text: Christer Gummeson ( gummeson@kth.se )