Bygger säkerhet från grunden

Genom banbrytande arbete har hon bidragit till ökad säkerhet i våra byggda miljöer – från hus till vägar och broar. Gunilla Franzén, geoteknisk säkerhetsexpert, har utsetts till hedersdoktor vid KTH.
Som mångårig expert inom området arbetar Gunilla Franzén med geoteknisk säkerhet vid planläggning och byggnation av alla sorters anläggningar. Det handlar om att bedöma risker för sättningar, kollaps, ras och skred.
– Varje byggarbetsplats har unika förutsättningar. Det krävs att man analyserar egenskaperna på jord, berg och vatten och försöker hantera dem på bästa sätt för att kunna bygga det där huset som inte går sönder eller vägen som inte ska kollapsa, säger hon.
Vilka är det största riskerna?
– Att du får en kollaps i din konstruktion på grund av något, nere i jorden, som vi inte har kunnat förutse. Samtidigt är det en avvägning. Vi kan alltid med olika förstärkningsmetoder bygga en säker konstruktion, men då kan det också bli onödigt dyrt för samhället eller den enskilde som bygger sin villa.
Levande material
Att hon ägnat hela sin yrkeskarriär åt geotekniska säkerhetsbedömningar kommer från hennes vurm för problemlösning, att hämta information från olika källor och i samspel med de inblandade hitta den bästa lösningen.
– Inom geoteknik är det fascinerande med det levande materialet, att man vid varje enskilt tillfälle måste bestämma egenskaperna. Man kan inte säga i förväg: nu vill jag ha en betong med den och den hållfastheten. Då får man i stället gå ut och undersöka: vad är det jag har på den här platsen, och försöka göra det bästa av det som finns där.
Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit?
– Att jag bidragit till att vi fått en ökad samverkan i branschen, där vi skapat forum för geotekniker att träffas och hjälpas åt för att utveckla det här området. Det är jag nöjd med.
I KTH:s motivering nämns hennes ledande roll i utformningen av Eurokod 7 (geoteknik), ett nytt europeiskt regelverk för bygg- och infrastrukturprojekt, med syfte att åstadkomma ett säkrare och mer hållbart samhälle.
Omöjliga ekvationen
Inom Sverige samordnar hon implementeringen av reglerna. Tillsammans arbetar ett 50-tal organisationer, myndigheter och företag, med olika perspektiv – byggherrar, akademiker, konsulter, entreprenörer och leverantörer – för att hitta den bästa vägen framåt.
– Jag gillar att försöka få den omöjliga ekvationen att gå ihop. Om man lyckas skapa forum där folk känner sig bekväma och möter varandra med respekt, då vågar man också lyfta olika åsikter och kan komma fram till lösningar som man annars inte skulle kunna nå.
Vad behöver göras framåt – vilka frågor är hetast på agendan?
– Mycket handlar om påverkan av att vi lever i en global värld. Att vi på ett tydligare sätt behöver inkludera klimatförändringar och ha ett hållbarhetsperspektiv i de lösningar vi föreslår för våra byggherrar.
Text: Christer Gummeson ( gummeson@kth.se )