KTH och Skanska tar sig an samhällets utmaningar tillsammans

Sedan årsskiftet är Fredrik Johansson KTH:s partnerskapsansvarige för Skanska. Ambitionen är att stärka samarbetet inom både utbildning och forskning för att få ut så mycket som möjligt av partnerskapet. Nu pågår ett arbete med att identifiera områden Skanska och KTH ska satsa på.
Fredrik Johansson har tagit över ett befintligt partnerskap som funnits under flera år. Tillsammans med Rebecca Hollertz, partnerkoordinator vid avdelningen för forskningsstöd, har han påbörjat en strukturerad nystart. Skanska är en stor arbetsgivare som deltar i många pågående forskningsprojekt och Fredrik Johansson ser goda möjligheter till samarbete.
- I dagsläget är Skanska till exempel väldigt aktiva på arbetsmarknadsdagar och när det gäller exjobb berättar Fredrik Johansson. I studentprogrammet Skanska 21 vänder man sig till exempel till civilingenjörsstudenter på sitt fjärde utbildningsår. Skanskas byggprojekt erbjuder också intressanta frågeställningar för exjobb. Under det pågående tunnelbanebygget i Nacka har till exempel ett exjobb bidragit med studier av valvstabilitet vid drivning i berg med partiell bergtäckning.
Andra aktuella Skanska-projekt med olika typer av tekniska utmaningar som kräver ingenjörskunskaper är motorvägsbygget Förbifart Stockholm, Västlänken i Göteborg och utbyggnad av slutförvar för radioaktivt avfall i Forsmark.
- Samhället står inför stora utmaningar, inte minst när det handlar om hållbarhet. Här kan vi både ta fram ny kunskap genom forskning och utbilda experter för framtiden. I nuläget deltar flera personer från Skanska i undervisningen i olka kurser. På forskningssidan pågår i dagsläget bland annat ett projekt inom Digital Futures, där Skanska studerar möjligheten att utveckla en armeringsrobot som ska tillverka armeringskorgar. Det skulle innebära en effektivisering av arbetet och en tydlig förbättring av arbetsmiljön för deras byggnadsarbetare.
Skanskas representant i partnerskapet är Sara Gorton, hållbarhets- och innovationsdirektör. Tillsammans med henne håller Fredrik Johansson och Rebecca Hollertz på att arbeta fram en avsiktsförklaring med de identifierade områden KTH och Skanska ska satsa på. Uppdraget som partnerskapsansvarig pågår till slutet av 2026 och omfattar 20 procent av Fredrik Johanssons arbete under den tiden.
- Det är bra att skolan lägger resurser på partnerskapet så att KTH och Skanska får ut så mycket som möjligt av det. Annars ser jag en risk att det rullar på utan att man tänkt igenom hur man gör det bästa av det. För egen del tänker jag att det är hedrande att få förtroendet och att det blir en väldigt rolig utmaning. Jag ser fram emot att få arbeta med de här frågorna under de kommande åren och funderar bland annat på möjliga synergieffekter med andra partners, till exempel Scania som arbetar med elektrifiering av fordon vid byggande, Trafikverket och Region Stockholm.
Under större delen av sin akademiska karriär har Fredrik Johansson, som idag är professor i bergmekanik och forskar om dimensioneringsprinciper för byggande i berg, arbetat deltid som teknisk konsult och han ser ett stort värde i de insikter närheten till branschen innebär.
Förutom uppdraget som partnerskapsansvarig är han ordförande i den vetenskapliga kommittén som ansvarar för årets upplaga av ”World Tunneling Congress” som samlar uppemot 3 000 personer på Älvsjömässan i mitten av maj.