Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Våldsbrott kan kopplas till inkomstklyftor - i de rikaste länderna

En polis bil i USA
om jämlikhet uppnåddes på nationell nivå, så skulle lokala insatser mot dödligt våld ha en bättre chans att lyckas, enligt en nya studie. Foto: Tim Larson
Publicerad 2025-06-18

Ekonomisk tillväxt i utvecklade länder kan leda till fler våldsbrott, om inkomstskillnaderna mellan rika och fattiga medborgare inte minskar. Det visar en ny studie.

Vania Ceccato leder Forskningsgrupp för Säkerhet och Trygghet (FST), inom Avdelningen för Urbana och regionala studier, Institutionen för samhällsplanering och miljö. 

Genom att analysera ekonomiska data och statistik över brott med dödlig utgång från 36 av världens rikaste länder under en period av 18 år, har forskare i Sverige och Brasilien påvisat ett starkt samband mellan inkomstskillnader och ökande våld i samhället.

Studien visade också att det inte räcker med enbart ökade inkomster för att minska brottsligheten i ett land.

Forskarna upptäckte några överraskande resultat. Studien visar att inkomstökningar inte har en varaktig påverkan gällande minskning av kriminalitet.

- Över en viss nivå så kan ytterligare inkomstökningar faktiskt leda till mer brottslighet, säger Vania Ceccato , forskare på KTH, som studerar förhållandet mellan den byggda och sociala miljön samt människors säkerhet och trygghet.

-Sambandet mellan bruttonationalprodukt och brottslighet är inte så enkelt som man skulle kunna tro, säger Vania Ceccato.

Avdelningen för Urbana och regionala studier

Avdelningen för Urbana och regionala studier ger flera kurser som hjälper dig att skaffa en bred kunskapsbas om planeringsprocesser, governance och institutionell kapacitet, regional planering och utveckling, infrastruktur, boende, bostadskvalitet, förvaltning och byggande, kultur, kulturmiljövård och city-marketing, urban design, handel och service, hållbar utveckling och sociokulturella aspekter

I de länder där BNP från början legat på en låg nivå, fanns ett samband mellan ökad BNP och minskad brottslighet. Men i länder som redan länge haft en hög BNP ledde en ökning i stället till mer brottslighet.

Forskarna använde statistik över mord som en indikator på våldsbrott, eftersom brott med dödlig utgång anmäls i högre utsträckning än andra våldsbrott.

-När inkomstklyftorna ökar, så ökar också det dödliga våldet - och den ökningen är mycket större än den minskning av våldet som den ekonomiska tillväxten kan ge, säger Temidayo James Araiola, forskningsekonom vid Brasiliens statsuniversitet i Campinas.

Ökad BNP sammanföll med färre våldsbrott i Island, Estland, Lettland, Litauen, Slovenien, Luxemburg, Slovakien, Ungern, Nya Zeeland, Tjeckien, Chile, Portugal, Irland, Grekland, Finland och Israel.

Men i följande länder ökade i stället våldsbrotten samtidigt med en stigande BNP-utveckling:

Danmark, Norge, Österrike, Polen, Belgien, Sverige, Schweiz, Turkiet, Nederländerna, Mexiko, Kanada, Italien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Japan och USA.

Ekonomisk expansion kan alltså minska antalet våldsbrott i fattigare länder, men öka brottsligheten i rikare länder - när inkomstskillnader tas med i beräkningen, säger Temidayo James Aransiola.

Det är i länder med störst ojämlikhet som ekonomisk tillväxt bidrar mest till att sänka brottsligheten. Där finns det mer utrymme för förbättringar, säger Temidayo James Aransiola.

-Faktum är att ojämlikhet inte bara ökar det dödliga våldet, utan också påverkar hur pass mycket den ekonomiska tillväxten bidrar till att minska brottsligheten. I praktiken innebär detta att om jämlikhet uppnåddes på nationell nivå, så skulle lokala insatser mot dödligt våld ha en bättre chans att lyckas, säger Temidayo James Aransiola.

Han varnar för att resultaten för ett enskilt land inte kan tolkas utan att se till helheten. Till exempel hamnar Sverige i gruppen med de länder där en ökning av BNP sammanfaller med en högre nivå av dödligt våld.

-Trots det ligger Sverige bra till jämfört med andra länder i den gruppen. BNP:s påverkan på brott med dödlig utgång är minimal, jämfört med Kanada, Frankrike eller Tyskland, säger Temidayo James Aransiola.

David Callahan

Kontact Vania Ceccato  eller Temidayo James Aransiola

Publikation

Economic growth, income inequality and lethal violence in developed countries, EconomiA, DOI: 10.1108/ECON-10-2023-0163

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2025-06-18