Miljöpåverkan
KTH påverkar miljön både positivt och negativt. KTH bidrar till hållbar utveckling genom att utbilda, forska och samverka med det omgivande samhället. Genom sin verksamhet påverkar också KTH miljön konkret genom förbrukning av material och vatten, energi- och kemikalieanvändning, resor och transporter och byggande samt indirekt vid inköp och upphandling.
Aktiviteter med en miljöpåverkan
Aktiviteter med en miljöpåverkan avses de aktiviteter som har eller kan ha inverkan på miljön dvs. omgivningen där organisationen verkar, vilket innefattar luft, vatten, mark, naturresurser, flora, fauna, människan samt samspelet mellan dessa. En betydande aktivitet är en aktivitet som orsakar eller kan orsaka en betydande miljöpåverkan och bör prioriteras i miljöarbetet.
Direkt och indirekt miljöpåverkan
Direkt miljöpåverkan uppstår inom organisationen som t.ex. avfallsgenerering och energianvändning. Indirekt miljöpåverkan uppstår i andra organisationer men som påverkas av våra egna aktiviteter, till exempel miljöpåverkan från tjänster och varor som upphandlas eller resultat av undervisning och forskning. Indirekt miljöpåverkan är svårare att beskriva och kvantifiera än den direkta, men den har sannolikt större miljöpåverkan och är därför väsentlig att få med i miljöarbetet.
KTH:s aktiviteter med en betydande miljöpåverkan:
Dessa omfattar följande målområden:
- Utbildning
- Forskning
- Samverkan
- Integration och arbetssätt
- Resurshushållning
- Klimatmål
Målområdet Resurshushållning är indelat i underliggande målområden: - Resor och transporter
- Upphandling och avfall
- Hållbara byggnader
- Mat och servering
- Biologisk mångfald och ekosystemtjänster
För att ständigt förbättra vår miljöpåverkan och bidra till en hållbar utveckling har KTH:s beslutat om hållbarhetsmål och klimatmål inom dessa områden. Till målen finns en handlingsplan med åtgärder för att nå målen.