Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

AccessCoVE: Ett europeiskt center för yrkesmässig skicklighet inom tillgänglighet

Access CoVe

I Europa anses tillgänglighet vara avgörande för att främja ett samhälle som är rättvist och inkluderande. Tillgänglighet handlar om att säkerställa att alla människor, oavsett olikhet i fysiska eller kognitiva förutsättningar, har lika möjlighet att delta fullt ut i samhället och dra nytta av resurser, tjänster och möjligheter. Detta framhävs av viktiga direktiv som European Disability Strategy 2010-2020  och den nyligen antagna Strategy for the Rights of Persons with Disabilities 2021-2030 . Lagar som European Accessibility Act  förstärker detta åtagande genom att kräva att länder inom Europa säkerställer tillgänglighet för produkter och tjänster senast juni 2025.

Med den ökande användningen av digitala plattformar för kommunikation och tillgång till information i samhället, finns risken att bristen på tillgänglighet ytterligare fördjupar klyftan mellan dem som har tillgång till teknologi och dem som inte har det. Trots att det finns direktiv som kräver tillgänglighet, förbises ofta dessa aspekter i teknologisk utveckling. Dessutom har fysiska platser ofta brist på anpassning för ökad tillgänglighet, vilket hindrar fullständig delaktighet för alla medborgare.

AccessCoVE är ett EU-Erasmus Plus-projekt och strävar efter att möta behovet av utbildningsprogram relaterade till tillgänglighet inom Europa. Det är ett samarbetsprojekt mellan fyra europeiska länder: Grekland, Sverige, Spanien och Italien. De svenska partners i detta projekt är ChangeMaker Educations  och Begripsam . Genom att etablera ett europeiskt center för yrkesmässig skicklighet inom tillgänglighet strävar projektet att fylla existerande kunskapsgap och bli en central punkt för kunskap inom området. Genom omfattande forskning vill AccessCoVE med användar-centrerade metoder öka och sprida kunskap om behoven hos personer med funktionsnedsättningar och äldre, samt utvärdera och förbättra nuvarande tillgänglighetsstandarder.

Resultaten från forskningen kommer att användas för att ta fram utbildningsprogram och läroplaner. Dessa kommer att inkludera nya roller som tillgänglighetscertifierare och Tillgänglighetskonsult för att möta den ökande efterfrågan på kvalificerad yrkeskompetens inom området för tillgänglighet.


Är du intresserad av att bidra till ett tillgängligt samhälle för alla? Vi välkomnar partnerskap med organisationer och individer som delar visionen om ett samhälle format för alla. För frågor eller samarbete, vänligen kontakta oss på:

Jan Gulliksen, Professor, Avdelningen för medieteknik och interaktionsdesign,
+46 73 037 39 30, gulliksen@kth.se

Ali Mohamed, Postdoktor, Avdelningen för medieteknik och interaktionsdesign,
alimoha@kth.se

Sofia Strömqvist, Doktorand, Avdelningen för medieteknik och interaktionsdesign,
sofstrom@kth.se