ITM-skolans centrumbildningar bedriver forskning inom olika nya områden. Deras verksamhet bygger på nära samverkan mellan KTH och aktörer från samhälle och näringsliv, och har formen av långsiktiga samarbeten kring gemensamma utmaningar och forskningsfrågor.
Centrumbildningar (i alfabetisk ordning)
Center for Mechanics and Materials (MMD)
Centret för samman hållfasthetslära och materialvetenskap i syfte att snabba upp processerna för framtagning av bättre material. Det långsiktiga målet är en förnyad och förstärkt utbildning på grundläggande-, avancerad- och forskarnivå inom området.
Center for X-rays in Swedish materials science (CeXS)
CeXS arbetar för att öka användandet av synkrotronljus för materialkarakterisering inom svensk materialforskning, och för att stärka internationella samarbeten inom området.
KTH Climate Action Centre är ett multidisciplinärt forskningscentrum med syftet att snabba upp klimatåtgärder i synergi med FN:s mål för hållbar utveckling.
Design & Management of Manufacturing Systems (DMMS)
Ett kompetenscentrum för produktutveckling med fokus på produktion. DMMS sprider kunskap inom områden som avancerad komponenttillverkning, metodik och digitalt produktionsstöd i nära samarbete med sina partners Scania, Sandvik, Swerea IVF och Chalmers MCR.
KTH Integrated Transport Research LAB (ITRL) samlar ledande tvärvetenskapliga kompetenser och aktörer för att utveckla och demonstrera nya hållbara transportsystem.
ICES är KTH:s centrum i inbyggda system. Det inrättades 2008 och är ett samarbete mellan ett flertal forskargrupper, främst från KTH-skolorna ITM och EECS. Aktiviteterna omfattar forskning, utbildning, nätverksbyggande och innovation.
KTH Live-In Lab erbjuder en fullskalig testmiljö med allt från byggnad och installationer till boende och förvaltningsorganisation. Multipla testbäddar kan hantera många olika tänkbara produkter och tjänster, var för sig och i ett verkligt system.
Kompetenscentrum med fokus på ledning och systematisk förbättring av arbetsprocesser och organisationer. Leancentrum är en länk mellan forskning, näringsliv och offentlig sektor och erbjuder utbildningar, seminarier och kvalificerad coaching.
NEutron and X-ray science for industrial Technology transitions (NEXT)
Det nya nationella kompetenscentret, NEutron and X-ray science for industrial Technology transitions (NEXT), kommer att samarbeta för att skapa materialinnovationer för hållbara industriövergångar – med storskaliga neutron- och synkrotroninfrastrukturer (LSI) som möjliggörande teknik. Centrumet är en satsning nom Vinnnova Hållbar industri.
Trustworthy Edge Computing Systems and Applications (TECoSA)
TECoSA är ett Vinnova-centrum med 13 industripartners. Dess mål är att tillhandahålla säker och pålitlig teknik för edge computing – en ny datornivå mellan enheter / inbäddade system och molnet, som får sitt namn av att det ligger i ”utkanten” av molnet.
I stort sett alla centrumbildningar etableras med utgångspunkt i ett vetenskapligt, industriellt eller samhälleligt behov. Centrumens långsiktiga samarbeten tar sig många olika uttryck. Partners från industri och samhälle främjar koordinering och kunskapsutbyten, resultat från olika projekt bygger upp kunskapsbanker och utbildningar utformas i samarbeten med industrin.
KTH:s Prototypcenter finns till för forskare och företag som vill testa sina idéer i prototypform. Ambitionen är att göra sträckan mellan idé och realiserad prototyp så kort som möjligt och hjälpa företag att komma igång snabbt.
Aktiviteter på Vetenskapens Hus riktar sig främst till elever och lärare i grundskolan och gymnasiet. Korta föreläsningar och hands on-experiment med modern forskarutrustning inom biologi, fysik, kemi, matematik och teknik är del av utbudet.