Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Är den gröna omställningen ekonomiskt hållbar?

Projektinformation

Beskrivning

Kort projektfakta

Finansieras av: Familjen Kamprads stiftelse
Tidsperiod: 2025 – 2027​​​​​​​
Projektmedlemmar: INDEK/KTH, Handelns forskningsinstitut (HFI)

Just nu pågår flera storskaliga industrietableringar i samband med den gröna omställningen. Dessa investeringar betraktas ofta som en lösning för regioner på landsbygden och i småstäder som tidigare kännetecknats av ekonomisk nedgång. Effekterna på den regionala ekonomin är dock komplexa och inte helt klarlagda. Detta projekt syftar till att belysa hur dessa etableringar påverkar ekonomin i regionen. Den empiriska studien fokuserar på etableringen av Northvolt Ett i Skellefteå. Vi fokuserar särskilt på:

  1. Vilka är de ekonomiska effekterna? Detta inkluderar effekter på sysselsättning, löner, bruttoregionalprodukt och bostadspriser. Hur påverkas företagens prestation, (försäljning, lönsamhet och sysselsättning) dynamik (entreprenörskap och nedläggning) samt branschsammansättning. Innebär etableringen att regionen blir mer sårbar i framtiden?
  2. Vilka är effekterna på den lokala arbetsmarknaden? Detta inkluderar effekter på sysselsättning, eventuella undanträngningseffekter, löner, uppkomst av ”fly-in-fly-out”-dynamik där anställda bor och arbetar i olika regioner, samt arbetskraftens sammansättning när det gäller exempelvis utbildningsnivå.

Projektet förväntas ge värdefull kunskap om i vilken utsträckning stora industrietableringar på landsbygd och i mindre städer kan främja långsiktig ekonomisk tillväxt i dessa regioner. 

Kontaktperson för projektet

Innehållsansvarig:Sébastien Gustin
Tillhör: Industriell ekonomi och organisation
Senast ändrad: 2025-05-08
Artificiell intelligens och industriella transformationer
EDU ABCM - Kapacitetsbyggande på studentcentrerad energiutbildning i Kamerun, Etiopien, Mauritius och Moçambique
Är den gröna omställningen ekonomiskt hållbar?