KTH stöttar riskutsatta forskare
I KTH:s verksamhetsplan för 2022 har rektor avsatt pengar för att KTH ska kunna ta emot riskutsatta forskare på kortare anställningar under de närmaste åren. Arbetet sker inom ramen för medlemskapet i organisationen Scholars at Risk (SAR).
– Detta är ett otroligt välkommet beslut. KTH är ett av 20-talet svenska lärosäten och akademier som tillhör SAR, och som också är ingår i den nationella sektionen SAR Sverige, säger professor Nina Wormbs, som sedan 2017 är KTH:s kontaktperson för SAR.
![Porträtt på Nina Wormbs](/polopoly_fs/1.1143313.1645002988!/image/Nina-Wormbs.jpg)
Med rektors avsatta medel kommer KTH kunna erbjuda en fristad för forskare som, på grund av sin akademiska verksamhet, är utsatta för allvarliga hot och våld i sina hemländer. Tack vare ett initiativ på institutionsnivå har KTH tidigare kunnat välkomna en utsatt forskare, men med de nya medlen kommer fler institutioner att få ekonomiska förutsättningar för att ta emot riskutsatta forskare. Dekanus Anders Forsgren ser fram emot initiativet.
– Medlen i verksamhetsplanen ger KTH möjlighet att stötta SAR, och nu påbörjas det viktiga arbetet med att implementera detta i verksamheten, säger han.
Den 9 mars, klockan 15:00-16:00, anordnar SAR-KTH tillsammans med fakultetsrådet ett informationsmöte om hur mottagande av riskutsatta forskare fungerar.
– Mötet riktar sig till dem som vill hjälpa riskutsatta forskarkollegor från andra delar av världen. Man kommer få veta hur det praktiskt går till, och vad man behöver tänka på, säger prodekanus Sofia Ritzén.
Nina Wormbs hoppas att KTH ska kunna dra sitt strå till stacken i arbetet med att försvara akademins centrala värden.
– Yttrandefriheten är hotad på många ställen, och vi är privilegierade hos oss. Kan vi möjliggöra en temporär fristad bör vi göra det, avslutar Nina Wormbs.
Text: Louise Gustafsson
Kontakt
Har du frågor om Scholars at Risk? Hör av dig till Nina Wormbs, KTH:s kontaktperson för SAR.