Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Fordonsdalen Stockholm

Publicerad 2020-06-11

Tillsammans med Region Stockholm har KTH och Plattformen för Industriell Transformation beviljats medel från Tillväxtverket för ett regionalt samverkansprojekt "Fordonsdalen Stockholm".

Fordonsindustrin är Sveriges största exportsektor och en stor del finns i Stockholm och Östra Mellansverige (ÖMS). En tredjedel av alla anställda inom fordonsindustrin finns inom denna storregion och 17% av världens drivlinor för tunga fordon utvecklas och produceras här. En bredsamverkan för utvecklingen av denna industri i Stockholm och ÖMS, som vi valt att kalla Fordonsdalen, skulle tillsammans med andra redan etablerade samverkansregioner stärka en viktig basindustri för Sverige.

Fordonsindustrin genomgår stora förändringar med tekniksprång inom produkter, produktion och affärsmodeller med nya drivkällor, autonom drift, uppkopplade lösningar, konceptuell förändring vad fordon är. Nya tekniska lösningar som elektrifiering och automatisering har också möjlighet att bidra till lösningar kopplade både till klimatfrågan och till hållbar stadsutveckling. 

Digitaliseringen och den ökade klimatmedvetenheten skapar möjligheter för nya affärer. Många företag talar om systemlösningar istället för enbart produkter. Möjligheter för att skapa cirkulära och klimatvänliga lösningar ökar. Samtidigt som tillgången till data är central och det behövs mer kunskap om vad som finns tillgängligt hos offentliga och privata aktörer.

Detta projekt ska möjliggöra att Stockholmsregionens aktörer tillsammans kan bidra till att branschen som helhet utvecklas i hela Fordonsdalen utifrån regionens styrkor och utmaningar.

Projektmålen är att:

  • Påbörja etablering i Stockholm och tillsammans med regionerna i ÖMS fortsatt växa fram en bred stärkande samverkansorganisation för fordonsindustrin i Stockholm och Östra Mellansverige.
  • Fler små och medelstora företag inom fordonsindustrin har fått ökad kapacitet för utveckling av innovativa och klimatvänliga produkter, produktionsmetoder och affärsmodeller i Stockholmsregionen. Arenorna skall vara tillgängliga och relevanta för hela Östra Mellansverige och Stockholm liksom nationellt samt stärka Sveriges fordonsindustri internationellt.

För mer information kontakta: